Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) di 19 juli 2022, 18:56

Zo verdien je een extraatje op effecten

Laatste update: 8 maanden geleden

Gezien de stijgende prijzen van boodschappen en brandstof, wordt het leven voor iedereen een stukje duurder helaas. Op de financiële markten zijn er ontelbaar veel constructies te vinden die u kunt inzetten om gigantische winsten te realiseren. 

Maar met onvoldoende kennis van de risico’s van deze gecompliceerde producten, en tegenpartijen die er niet wakker van liggen als ze u op legale wijze enkele tonnen armer maken, is het alsof u een middagje gaat snorkelen tussen de haaien. 

In plaats daarvan kunt u ook ervoor kiezen iets minder risico te lopen en toch een leuk extraatje te verdienen. In plaats van snorkelen met haaien kunt u ook prima een haai bekijken in een aquarium.

Effecten uitlenen

Bij het uitlenen van effecten leent de eigenaar van bijvoorbeeld een aandeel dit aandeel uit aan een inlenende partij. In ruil daarvoor ontvangt de uitlenende partij een onderpand van die inlenende partij, die doorgaans een financiële instelling kan zijn zoals een broker of een bank. Voor meer informatie, krijg het hier.

Gelukkig is men als de uitlenende partij nog altijd eigenaar van deze effecten, dus het is altijd mogelijk om de effecten terug te roepen en de leenovereenkomst op te zeggen.

De winst die men kan boeken met het uitlenen van aandelen is doordat de inlenende partij een vergoeding verstrekt voor deze overeenkomst. Wanneer men enkele duizenden euro’s aan effecten uitgeleend heeft staan, dan kan men jaarlijks al enkele honderden euro’s opstrijken.

Op die wijze kan men dus zonder veel moeite te doen een hoger rendement behalen op kapitaal. Dat vangt enigszins de hogere levenskosten op!

De uitlenende partij hoeft immers alleen maar effecten uit te lenen, waar de inlenende partij ermee de boer op gaat. Het risico bij het uitlenen is dat wanneer de inlenende partij insolvent is, het moeilijk kan zijn die uitgeleende effecten nog terug te krijgen. U zult namelijk niet de enige schuldeiser zijn dan!

Aandelen shorten

Wanneer men short gaat op aandelen dan werkt men ook met geleend geld. Ook hier worden aandelen uitgeleend en na een afgesproken tijd weer teruggegeven.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een aandeel wordt verhandeld tegen €50 per aandeel. U leent 100 aandelen van een uitlenende partij. Doorgaans is dit een financiële instelling.

U verkoopt ze per direct door voor €5000. De koers daalt dan tot €25 per aandeel. De aandelen zijn nu dus minder waard. U bent nog steeds niet eigenaar van de aandelen, en u moet die geleende aandelen binnenkort weer teruggeven, maar u had ze in het begin al verkocht! U gaat nu dus de markt op om 100 aandelen voor €25 euro per stuk aan te schaffen. U betaalt daar maar €2500 voor, en u geeft de 100 aandelen terug aan de financiële instelling waarmee u een deal had. 

U heeft zojuist via een inleenconstructie €2500 verdiend! Deze constructie is echter wel riskanter, en komt dichter in de buurt van het zwemmen tussen de haaien in tegenstelling tot het louter uitlenen van effecten.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Doetinchem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Doetinchem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.