Logo 112Doetinchem

Redactie 112 0 reactie(s) di 01 november 2016, 14:49

Politie schakelt publiek in bij identificatie verdachten voetbalrellen

Laatst bijgewerkt: zondag 14:05 uur

DOETINCHEM – De politie gaat vanaf woensdag 2 november foto’s publiceren van mannen die betrokken waren bij ongeregeldheden die plaatsvonden in Doetinchem na twee verschillende wedstrijden van De Graafschap eerder dit jaar. Na de wedstrijd De Graafschap – Ajax op 8 mei werden politiemensen bekogeld met stoeptegels en vernielingen aangericht. Na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op 22 mei liep een groot aantal supporters van De Graafschap het veld op en werden spelers en stewards belaagd. De politie heeft een grote hoeveelheid beeldmateriaal grondig onderzocht en publiceert nu voor het eerst foto’s van relschoppers die nog niet herkend zijn.

De politie publiceert eerst 27 foto’s van verdachten wiens gezicht geblurd is. De politie doet dit om deze verdachten nog één kans te geven zich te melden, voordat de politie hun foto herkenbaar publiceert. Een week later, op 9 november, publiceert de politie alle foto’s, zonder geblurde gezichten. Uitgezonderd de foto’s van verdachten die zich in de tussentijd gemeld hebben uiteraard. De personen op de foto’s worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging.

Harde aanpak
Elke vorm van geweld in de richting van politiemensen, andere mensen met een publieke functie en natuurlijk ook sporters en stewards wordt niet getolereerd en treden politie en OM streng tegen op. Daarnaast mag verwacht worden dat het bij voetbalwedstrijden draait om het voetbal, en er in en buiten een stadion géén ongeregeldheden plaatsvinden rond een wedstrijd. Dit in het belang van supporters, spelers, omwonenden en alle andere betrokkenen. Reden genoeg voor de politie om fors te investeren in het onderzoek naar de identiteit en precieze rol van alle relschoppers.

De Graafschap – Ajax op 8 mei
Bij deze wedstrijd zorgde met name een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen voor problemen. De groep dronk (veel) alcohol, was overlastgevend en had geen toegangskaart voor de wedstrijd. De groep ging lopend richting een café aan de Acacialaan, bleef daar hangen en daagde de politie uit. Nadat één van hen aangehouden werd richtte de groep zich op de aanwezige ME. Er werd met van alles gegooid naar de ME, met name met stenen. De ME en de bereden politie vormde een linie en dreef de groep terug. Na de wedstrijd liep de groep richting stadion en werden stenen gepakt uit tuinen en uit een spoorlijn, waarmee de ME opnieuw bekogeld werd. Er zijn diverse charges uitgevoerd door ME en bereden politie.

Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen op 8 mei lichte verwondingen op. Zonder hun beschermende kleding en helmen was dat absoluut veel zwaarder letsel geweest. Één ruiter kwam ten val doordat er een tafel in de richting van paard en ruiter werd gegooid. Aan de zijde van de supporters is bij de politie bekend dat twee mannen gebeten zijn door een politiehond en een andere man een hoofdwond opliep omdat hij geraakt werd door een politiepaard.

Diverse geparkeerde auto’s liepen schade op door alles wat er door de lucht vloog. Naast de groep zonder toegangskaart, hebben diverse supporters afkomstig uit zowel het uit- als het thuisvak zich na de wedstrijd op het terrein van het stadion schuldig gemaakt aan openlijke geweldplegingen, zoals het gooien met spullen en vernielingen.

Rond de wedstrijd verrichte de politie 13 aanhoudingen. Ging om verdachten afkomstig uit het hele land. Onder hen ook twee mannen uit de harde kern van Ajax.

De Graafschap – Go Ahead Eagles op 22 mei
Dit was het promotie-degradatie duel tussen beide clubs. Na verlies van De Graafschap zijn een groot aantal supporters van De Graafschap het veld opgegaan en werden spelers van Go Ahead Eagles geschopt en geslagen. Stewards grepen in en vormden een linie, en werden ook belaagd.

Buiten het stadion gooiden supporters met stenen naar de politie en naar bussen van Go Ahead supporters. Opnieuw moest de ME in actie komen om een eind te maken aan de ongeregeldheden.

Er werden buiten het stadion 15 mannen aangehouden, voor onder meer openlijke geweldpleging, vuurwerk gooien en belediging.

De politie heeft in de afgelopen periode het vele beeldmateriaal van de rellen rond beide wedstrijden geanalyseerd. De beelden zijn eerst intern gedeeld, ook met de Amsterdamse politie, en gedeeld met de veiligheidsmensen van de betrokken clubs. Dit heeft al enkele herkenningen opgeleverd.

Reacties
Als mensen zichzelf herkennen roept de politie hen met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de recherche via 0900-8844. Belangrijk daarbij is het doorgeven van het nummer van de foto waarop iemand zich herkent.

Denkt u iemand anders ondanks de geblurde gezichten al te herkennen, dan horen wij het ook graag. Ook dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 ((Meld Misdaad Anoniem). En ook hier geldt, geef aub duidelijk door over welk nummer foto uw melding gaat.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Doetinchem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Doetinchem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.