Logo 112Doetinchem

Redactie 112 0 reactie(s) do 12 mei 2016, 16:06

Politie op zoek naar beelden ongeregeldheden De Graafschap – Ajax

Laatst bijgewerkt: zondag 14:03 uur

DOETINCHEM – Rondom de wedstrijd De Graafschap – Ajax, in Doetinchem, was het onrustig zondag en braken rellen uit. Een aantal politiemensen en ook politiepaarden raakte licht gewond. De politie heeft zondag 8 mei in totaal 13 aanhoudingen verricht; vijf voor en tijdens de wedstrijd, en acht na de wedstrijd. De recherche heeft een onderzoek opgestart naar de ongeregeldheden en verwacht meer aanhoudingen te gaan verrichten de komende tijd. Via getuigen is al het nodige beeldmateriaal beschikbaar gesteld, maar als er meer mensen zijn die beelden hebben, doet de politie een dringend beroep op hen om hun beelden beschikbaar te stellen aan de politie.

Getuigen die beelden hebben gemaakt kunnen dit eenvoudig uploaden via deze link.

Aanhoudingen

Zondag zijn in totaal 13 mannen aangehouden, uit ondermeer Culemborg, Den Haag, Veenendaal, Amsterdam, Venlo, Uden, Wijchen, Amstelveen, Beverwijk en Zwijndrecht. Voor en tijdens de wedstrijd zijn vijf aanhoudingen verricht, voor ondermeer vechten op straat, mishandeling en niet voldoen aan een bevel van de politie. Na de wedstrijd zijn nog eens acht mensen aangehouden, voor openlijke geweldpleging.

Op dit moment zitten er nog twee mannen uit Amsterdam in voorlopige hechtenis. Zij zijn woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun hechtenis met 14 dagen verlengde. Het gaat hierbij om twee mannen uit de harde kern van Ajax die zich vaker aan openlijk geweld rondom voetbalwedstrijden hebben schuldig gemaakt.

ME bekogeld

Zondag was sprake van een grote groep Ajax-supporters die met de trein richting Doetinchem was gekomen. De groep dronk (veel) alcohol, was overlastgevend en had geen toegangskaart voor de wedstrijd. De groep ging lopend richting een café aan de Acacialaan, bleef daar hangen en daagde de politie uit. Nadat één van hen aangehouden werd richtte de groep zich op de aanwezige ME. Er werd met van alles gegooid naar de ME. Met name met stenen, maar ook dienbladen en een dakpan vlogen door de lucht. De ME en de bereden politie heeft een linie gevormd en de groep terug gedreven.

Na de wedstrijd ging de groep in de richting van de Lijsterbeslaan en het stadion en werden stenen gepakt uit het baanvak van de spoorlijn, waarmee de ME bekogeld werd. Ook werden er stenen uit de tuin van aanwonenden gehaald. Hier zijn diverse charges uitgevoerd door ME en bereden politie.

Één ruiter kwam ten val doordat er een tafel in de richting van paard en ruiter werd gegooid. Drie politiemensen en twee politiepaarden liepen lichte verwondingen op. Aan de zijde van de supporters is bij de politie bekend dat twee mannen gebeten zijn door een politiehond en een andere man werd geraakt door een politiepaard en liep een hoofdwond op.

Op de Acacialaan liepen diverse geparkeerde auto’s schade op door alles wat er door de lucht vloog. De politie roept omwonenden die schade aan hun auto of andere eigendommen wellicht nog niet gemeld hebben op om zo snel mogelijk aangifte te doen van vernieling. Dat kan online via de aangiftepagina op deze website.

Meer aanhoudingen verwacht

Elke vorm van geweld in de richting van politiemensen of andere mensen met een publieke functie wordt niet getolereerd en treden politie en OM streng tegen op. Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat het bij voetbalwedstrijden draait om het voetbal, en in en buiten een stadion geen ongeregeldheden plaatsvinden rond een wedstrijd. Dit in het belang van supporters, spelers, omwonenden en alle andere betrokkenen.

De recherche is al bezig met het analyseren van alle reeds beschikbare beelden om de identiteit van een ieder die zich zondag in Doetinchem schuldig gemaakt heeft aan strafbare feiten, zoals het bekogelen van de politie, te identificeren.

Na de wedstrijd hebben ook diverse supporters afkomstig uit het uitvak zich op het terrein van het stadion schuldig gemaakt aan openlijke geweldplegingen, zoals het gooien met spullen en vernielingen. Ook hier zijn beelden van die door de politie onderzocht worden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Doetinchem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Doetinchem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.