Logo 112Doetinchem

Redactie 112 0 reactie(s) vr 01 mei 2015, 19:53

Oplichter koopt auto’s na nep gesprek met de bank

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 13:59 uur

VEENENDAAL / DOETINCHEM – De politie heeft deze week een 27-jarige man uit Zutphen aangehouden op verdenking van het oplichten van twee gedupeerden bij de verkoop van hun auto’s.

 De man liet, met medewerking van een handlangster, mensen meeluisteren met een telefoongesprek wat hij zogenaamd met de bank voerde, om hen te overtuigen dat de betaling geregeld was. Daarna kreeg hij de auto’s mee. Later bleek van betaling geen sprake.

 

De oplichting kwam aan het licht toen de verdachte op deze manier een witte Porsche ‘kocht’ van een particulier op zaterdag 11 april. Toen de particulier, een man uit Hengelo (Gld), een paar dagen later het geld nog niet binnen had en ontdekte dat hij opgelicht was, plaatste hij op dinsdagochtend 14 april een oproep op Facebook met de vraag om uit te kijken naar de witte Porsche. Dat had snel resultaat; de man werd dezelfde ochtend getipt dat zijn Porsche in Doetinchem stond. Kennissen van de man gingen direct ter plaatse om de Porsche klem te zetten, en waarschuwden de politie. De politie kwam ter plaatse en nam de Porsche in beslag. De Porsche stond bij de woning van een 31-jarige man uit Doetinchem. Ook deze man is aangehouden door de politie. Of hij een rol had bij de oplichting wordt nog onderzocht.

 

Tweede gedupeerde

Op 15 april deed een tweede gedupeerde aangifte. Deze man, een inwoner van Albergen, had een Volkswagen Passat te koop staan. Op 10 april meldde de 27-jarige man uit Zutphen zich bij hem als geïnteresseerde koper. Met een soortgelijke truc, waarbij opnieuw sprake was van een fake-gesprek met de bank, kreeg de man de auto en benodigde papieren mee. Dit keer werd de auto direct doorverkocht aan een autohandelaar in Doetinchem. De auto is in beslag genomen door de politie en teruggegeven aan de eigenaar.

 

Poging in Veenendaal

In het derde geval bleef het bij een poging en kreeg de 27-jarige verdachte de auto niet mee. De verkoper, een man uit Veenendaal, bleek al in januari bezoek te hebben gehad van de Zutphenaar, toen hij een BMW te koop had staan. Uiteindelijk vertrouwde de auto-eigenaar het niet, en gaf de auto niet mee. De man uit Veenendaal meldde zich pas op 29 april bij de politie om aangifte te doen van deze poging, nadat hij via via hoorde dat iemand anders daadwerkelijk was opgelicht door dezelfde verdachte.

 

Onderzoek identiteit

Het onderzoek naar de identiteit van de handlangster van de 27-jarige man, die zich aan de telefoon voordeed als bankmedewerkster, loopt nog. De 31-jarige man uit Doetinchem is na verhoor heengezonden. De 27-jarige man uit Zutphen wordt vrijdag 1 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

112 Doetinchem

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Doetinchem lees je in onze categorie 112 Nieuws Doetinchem. Alle 112 alarmeringen uit Doetinchem kan je live volgen via 112 meldingen Doetinchem.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Doetinchem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Doetinchem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.