Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 21:17:56 Aanrijding Letsel Walstraat Doetinchem Prio Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
woensdag 08 juli 2020

Archief

Politie houdt integrale verkeerscontrole op de A18 bij Didam

Gemaakt: Donderdag, 16 januari 2020 15:55

DIDAM - De politie hield woensdag 15 januari samen met de Koninklijke Marechaussee (KMAR), de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een grote integrale verkeerscontrole op de parkeerplaats Stille Wald aan de A18 bij Didam.


De controle was gericht op het opsporen van criminele activiteiten zoals mobiel banditisme, mensenhandel/ mensensmokkel, woninginbraken, diefstal van- en vanuit bedrijfsvoertuigen en daarnaast ook de verkeersveiligheid.


Tussen 14.30 en 21.00 uur werden vele voertuigen gecontroleerd. Verschillende auto's werden uitgebreid geïnspecteerd. De politie heeft 25 bekeuringen uitgereikt voor uiteenlopende verkeersovertredingen.

 

Bekeuringen
Mistlamp Achter 1x
Gladde banden 7x
Verlichtingsfout 6x
Kenteken niet zichtbaar 2x
Telefoon in de hand 1x
Losbreekreminrichting 2x
Rijden zonder rijbewijs 2x
Inbeslagname Frans kentekenplaat 1x
WAM 2x
Toonbon uitlaat 1x
De politie heeft 2 personen aangehouden.
Ook waren er nog 2 personen waarbij openstaande boetes geïnd zijn, te weten 2200,- euro en 1995,-euro.

 

Openstaande boetes belastingdienst
De belastingdienst inde 67.258,-euro aan openstaande boetes. 11 Auto-eigenaren bleken een belastingschuld te hebben. De 11 eigenaren konden de schuld niet direct betalen, naar aanleiding daarvan werd hun auto direct afgevoerd.

Website met 12 miljard gestolen wachtwoorden platgelegd

Gemaakt: Vrijdag, 17 januari 2020 16:14

ARNHEM - Het cybercrimeteam Oost-Nederland heeft in nauwe samenwerking met het team digitale ondersteuning Oost-Nederland op woensdag 15 januari een 22-jarige inwoner aangehouden op verdenking van het online aanbieden van omstreeks 12 miljard inlognamen en gestolen wachtwoorden. Gebruikers konden deze tegen betaling inzien en downloaden. Het betreft een samenwerking tussen de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI, het Bundeskriminalamt en de Nederlandse politie.


De politie werd getipt door de National Crime Agency. Op grond daarvan is door het cybercrimeteam van de politie in de Eenheid Oost-Nederland zelfstandig een onderzoek gestart. Tijdens de actie is een 22-jarige verdachte uit Arnhem aangehouden en werden twee woningen in Arnhem doorzocht. In de woning van de verdachte werd professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website 'We leak info' te verlenen. De verdachte is betrokken bij het bezitten en aanbieden van ontvreemde gebruikersnamen en wachtwoorden en heeft een faciliterende rol als het gaat om cybercriminaliteit. De teamleider van het cybercrimeteam geeft aan dat juist de facilitators een belangrijke schakel zijn bij het aanpakken van cybercriminelen.

 

In het kader van het internationale onderzoek van de NCA is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. De website "We leak info" is door de FBI uit de lucht gehaald. Het onderzoek is nog niet voltooid. Om die reden kan er geen meer specifieke onderzoeksinformatie worden gedeeld.

 

Cybercrime
Cybercriminelen opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

In Nederland wordt ingezet op vier sporen. De overheid investeert in opsporing en wetenschappelijk onderzoek. Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden. Internationaal werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol en Interpol.

Flinke rookontwikkelingen bij uitslaande brand in rijtjeswoning Haaksbergen

Gemaakt: Zaterdag, 18 januari 2020 17:11

HAAKSBERGEN - Op zaterdag 18 januari is de brandweer met spoed uitgerukt naar de Mozartstraat in Haaksbergen. Door een onbekende oorzaak is er brand uitgebroken in een woning.

 

De zolder van de woning staat in brand. Het betreft een uitslaande brand in een rijtjeswoning. De brand werd al snel opgeschaald naar middelbrand. Er wordt alles gedaan om overslag naar naastgelegen woningen te voorkomen. De bewoners van de woning hebben zichzelf op tijd in veiligheid kunnen brengen.

Grote wervingsactie voor nieuwe brandweervrijwilligers op het Simonsplein in Doetinchem

Gemaakt: Zaterdag, 18 januari 2020 19:55

DOETINCHEM - Op zaterdag 18 januari is er een grote wervingsactie voor nieuwe brandweervrijwilligers gehouden. Dit vond plaats op het Simonsplein in Doetinchem.

 

Belangstellenden konden zelf een aantal werkzaamheden, die normaal gesproken door de teamleden werden gedaan, uitvoeren. Degene die geschikt waren konden zich ter plekke aanmelden.

Ontsnappingspoging 'Mocro-maffia' bij gevangenis in Zutphen

Gemaakt: Zondag, 19 januari 2020 16:22

ZUTPHEN / WEHL - De politie is zondagochtend met meerdere eenheden ter plaatse gegaan bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Zutphen. Rond 10:50 uur kreeg de politie een melding van een brandend busje dat op het terrein van de instelling stond. Het lijkt erop dat er een georganiseerde uitbraakpoging is gedaan.


Meerdere personen hebben geprobeerd om in te breken, maar die poging is verijdeld. De politie is direct op zoek gegaan naar deze personen. Daarbij hebben agenten nauw samengewerkt met de Duitse politie, de Landelijke Eenheid, recherche, de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de Koninklijke Marechaussee.

 

De politie kreeg een verdacht voertuig op het oog en heeft de achtervolging ingezet. Het verdachte voertuig stopte in Zevenaar waar één verdachte probeerde te ontkomen. Dat lukte niet en hij werd aangehouden. De achtervolging eindigde op de N813 bij Wehl. Bij de staandehouding is een waarschuwingsschot gelost en daarna konden nog eens drie mannen aangehouden worden. De politie onderzoekt hun betrokkenheid bij deze vermoedelijke uitbraakpoging.

 

Bij de PI is het gebied ruim afgezet geweest door bewapende agenten. Dit voor de veiligheid van de situatie en het onderzoek dat gaande was. Ook is er een politiehelikopter ingezet.

Omar L. overgeplaatst uit gevangenis Zutphen na bevrijdingspoging

Gemaakt: Zondag, 19 januari 2020 19:57

ZUTPHEN - De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Omar L. is zondag overgeplaatst vanuit de penitentiaire inrichting in Zutphen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Een politiehelikopter kwam Omar L. ophalen en vertrok rond 17.00 uur vanuit de gevangenis. Die maatregel is genomen nadat enkele personen in de ochtend een poging deden hem te bevrijden vanuit de gevangenis. Die poging mislukte.


L. zit vast in Zutphen voor de liquidatie van Chahid Yakhlaf op een camping in Kerkdriel in 2015. De rechtbank achtte destijds bewezen dat L. als kopstuk van de Mocro-maffia de opdrachtgever van de aanslag was.

 

Bij de poging L. zondagochtend te bevrijden uit de gevangenis werd een busje voor de gevangenis in brand gezet. De precieze toedracht daarvan is onduidelijk. Later op de ochtend werden bij Wehl vier personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident rond de gevangenis.

Bestuurder rijdt door na aanrijding in Doetinchem

Gemaakt: Donderdag, 23 januari 2020 04:09

DOETINCHEM - Op woensdag 22 januari omstreeks 21.00 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden op de Hofstraat / Burgermeester van Nispenstraat in Doetinchem. Hierbij is één van de voertuigen doorgereden. De politie is op zoek naar getuigen.


Heeft u wat gezien!? Neem dan contact op via 0900-8844 onder vernoeming van zaaknummer 2020035298.

Politie doet onderzoek na woningbrand met drie doden in Duiven

Gemaakt: Vrijdag, 24 januari 2020 17:11

DUIVEN - De forensische opsporing en recherche doen momenteel onderzoek naar de oorzaak van de brand in een woning aan de Roodwilligenstraat in Duiven. Bij de brand vielen vrijdagochtend drie doden.

 

Voor het huis staan meerdere busjes, naast het huis is een PD Unit geplaatst. De omgeving rondom de woning is afgezet.

 

De waarnemend burgemeester van de gemeente Duiven, Jacques Niederer hield vrijdagmiddag een persconferentie in het gemeentehuis. Hij sprak over een diep treurige gebeurtenis. 'Een inktzwarte dag voor Duiven.'

Auto botst tegen boom bij eenzijdig ongeval in Zelhem

Gemaakt: Zaterdag, 25 januari 2020 16:16

ZELHEM - Op zaterdag 25 januari rond 12:45 uur is door een onbekende oorzaak een auto tegen een boom gereden op de Heidenhoekweg in Zelhem. Het ging om eenzijdig ongeval.

 

Vermoedelijk is de auto in de slip geraakt. De bestuurder van de auto heeft geen letsel. De weg is afgesloten voor het verkeer.

Vernieuwd communicatienetwerk C2000 voor hulpverleners in werking getreden

Gemaakt: Dinsdag, 28 januari 2020 21:42

NEDERLAND - Afgelopen nacht is de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten goed te kunnen blijven faciliteren en hun veiligheid te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgvuldig voorbereid door de politie, de ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie.


Meer dan 80.000 hulpverleners communiceren 7 dagen per week, 24 uur per dag, via C2000 met de meldkamer en met elkaar. Zij gebruiken het gesloten systeem tijdens het dagelijks werk, maar ook bij grote incidenten en rampen. Tijdens de migratie in de nacht van 27 op 28 januari is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet. Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan. Zo kon het werk van de hulpverleners door gaan en merkten inwoners niets van de migratie. Ook bleef het alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

 

Hulpverleners blijven gebruik maken van hun bestaande portofoons en mobilofoons. Het nieuwe netwerk is net als het oude netwerk gebaseerd op de internationale TETRA-standaard. Zoals bij elk nieuw systeem is het in de eerste periode wennen voor gebruikers en beheerders. De komende periode wordt het functioneren van vernieuwde spraaknetwerk daarom intensief gemonitord. En wordt extra ondersteuning geboden om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.

Flinke rookontwikkeling bij grote brand in Aalten

Gemaakt: Woensdag, 29 januari 2020 00:49

AALTEN - Op dinsdagavond 28 januari is de brandweer uitgeruk voor en grote brand in Aalten. Deze woedt aan de Vierde Broekdijk. In het pand zit een interieurbouwer.

 

De brand is volledig uitslaand en veroorzaakt veel rook. De brandweer roept op ramen en deuren te sluiten. Ook wordt geadviseerd mechanische ventlitatie uit te zetten. Diverse brandweerkorpsen zijn opgeroepen om de brand te bestrijden.

 

Het naastliggende bedrijf wordt door de brandweer natgehouden om te voorkomen dat de brand overslaat. Ook enkele vrachtwagens die in de buurt staan, worden met water natgehouden.

Boerenprotesten op viaducten en langs snelwegen A50, A1 en A12

Gemaakt: Maandag, 03 februari 2020 17:37

APELDOORN / STROE / DUIVEN - Vele boeren staan momenteel op verschillende viaducten boven de snelwegen in Oost Nederland. De boeren zijn een protest actie gestart om via deze manier aandacht te vragen vanwege het stikstof beleid. Bij de actie op de A50 bij Apeldoorn gaat het om ongeveer 40 traktoren. Hoelang deze actie nog gaat duren is niet bekend.

 

De geplande grote protestactie in Den Haag van Farmers Defence Force gaat definitief niet door. De boerenactiegroep wacht liever de nieuwe stikstof cijfers af, dan twee weken te vroeg haar kruit al te verschieten.

Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar drugshandel in Doetinchem

Gemaakt: Maandag, 03 februari 2020 20:22

DOETINCHEM - In een lopend onderzoek naar drugshandel in Doetinchem en omgeving zijn zaterdagavond na een actie drie aanhoudingen verricht. De aangehouden verdachten zijn een 40-jarige man uit Ulft, een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige vrouw uit Doetinchem.

 

De vrouw is na verhoor weer heengezonden. De 26-jarige verdachte is vorig jaar ook al aangehouden als verdachte van drugshandel, maar was sinds afgelopen zomer geschorst uit zijn voorlopige hechtenis.

Bestuurder Mercedes dumpt hoeveelheid drugs na lange achtervolging

Gemaakt: Dinsdag, 04 februari 2020 17:22

BABBERICH - Maandagavond 3 februari stonden agenten van het Grensoverschrijdend Politie Team, kortweg het GPT, bij de grens met Duitsland. Het GPT bestaat uit agenten van de Duitse Polizei, Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Politie.


Omstreeks 20.00 uur zagen zij een zilveren Mercedes-Benz de grens over rijden. Daarop besloten zij de auto te controleren. Bij het geven van het stopteken ging deze er hard vandoor. Met snelheden boven de 250 km/h is deze even later op de snelweg in Duisburg gecrasht. Daarbij is de bestuurder, met de Duitse nationaliteit, aangehouden.


Bij zijn aanhouding gooide hij een grote tas met drugs weg. In deze tas zat een hoeveelheid van 6 kg heroïne en 1 kg marihuana. Vlak voor de aanhouding heeft deze verdachte nog een politievoertuig geramd.


Het onderzoek zal worden gedaan door de Duitse politie.

Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag"

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 15:43

REGIO - Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag" om te laten zien dat de opvolgende generatie agrariërs ook een goede toekomst wil.

 

De meeste scholen waarderen dit en werken er ook aan mee. het gaat om een ludieke actie om hun ouders en kennissen en alle boeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en spannende tijd.

Gezocht voor oplichting via Whatsapp

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 16:58

DOETINCHEM - Deze man wordt verdacht van oplichting via Whatsapp. Op 23 oktober kreeg het slachtoffer uit Doetinchem een Whatsappbericht van haar kind die haar vroeg geld over te maken. Althans, dat dacht ze.

 

Nadat ze een bedrag heeft overgemaakt, komt ze er achter dat het om oplichting gaat, maar intussen is er al een bedrag in Rotterdam opgenomen, aan de 1e Middellandstraat. Hetzelfde overkomt nog iemand op 21 november. Ook hier wordt direct nadat er een bedrag is overgemaakt gepind in Rotterdam, aan de Dortselaan. De man was samen met een andere man, die inmiddels is herkend.

Storm op komst; hoge waterstand in de rivieren verwacht

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 17:17

NEDERLAND - Komend weekend wordt een erg hoge waterstand in de rivieren in Nederland verwacht. Dit vanwege het vele water dat door smeltende sneeuw in Duitsland via de Rijn ons land in stroomt. Storm Ciara zal het vervolgens niet gemakkelijker maken voor de te hoge waterstanden. De meteorologen en waterschappen staan op scherp om gevaarlijke situaties letterlijk snel in te kunnen dammen.

 

De uiterwaarden van de gemeenten Bronkhorst en Zutphen lopen inmiddels langzaam vol. Ook de veerdienst over de IJssel bij Bronckhorst heeft last van het hoge water. De verwachting is dat komend weekend het veer uit de vaart wordt genomen.

Brandweer laat zich niet verrassen door aankomende storm Ciara

Gemaakt: Zaterdag, 08 februari 2020 16:53

NEDERLAND - Net als de andere korpsen in Nederland is de brandweer van Olst goed voorbereid op de aankomende storm van zondag. Op de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Olst is het zaterdagochtend al een drukte van belang. "We controleren vooraf de portofoons en of we bijvoorbeeld voldoende kettingzagen hebben en of er genoeg brandstof en smeermiddelen voor dat gereedschap is.". aldus woordvoerder Rudy Bongertman.

 

"We maken deel uit van de Veiligheidsregio IJsselland en mocht het zover komen, dat er vele meldingen met stormschade binnenkomen, dan wordt de "Lokale afhandel procedure bij Stormen" opgestart. Dat houdt in dat alle manschappen opgeroepen worden om naar hun brandweer kazernes te gaan. In de kazerne in Olst is dan een tijdelijke meldkamer bemand door twee personen. Daarmee worden dan de korpsen Olst, Wijhe, Wesepe en Welsum aangestuurd. We hebben hiervoor meerdere hulpverleningsvoertuigen en meer dan 60 man ter beschikking.", aldus Bongertman.

 

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat mensen alleen voor 'acute noodgevallen' de brandweer moeten bellen. "Anders wordt de centrale meldkamer overspoeld door 112-telefoontjes, terwijl we niet voor elke afgebroken tak groots hoeven uit te rukken."

 

 • Woont u in hoogbouw, controleer dan of er losse spullen op het balkon liggen;
 • Tuinmeubilair en losse spullen in de tuin kan je het best opbergen;
 • Zorg dat rolluiken en zonneschermen goed vast zitten en opgerold zijn;
 • Check of dakpannen en dakgoten vast zitten;
 • De schutting is een goede windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
 • Parkeer je auto uit de buurt van bomen;
 • Help ook de (oudere) buurman of buurvrouw om zich voor te bereiden op slecht weer!

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

 • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
 • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
 • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
 • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Slachtoffer door grote groep jongens belaagd op parkeerplaats in Doetinchem

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 15:59

DOETINCHEM - Op woensdag 12 februari 2020 omstreeks 21:45 uur heeft er een openlijke geweldpleging plaatsgevonden aan de Houtsmastraat in Doetinchem, ter hoogte van de parkeerplaats achter de Albert Heijn. Het slachtoffer werd door een groep jongens meerdere malen geschopt en als gevolg daarvan heeft hij lichamelijk letsel opgelopen. Een aantal van deze jongens kwam uit een auto die op deze parkeerplaats geparkeerd stond. Uit deze auto stapte ook een meisje die de groep gemaand heeft te stoppen.


De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien en mogelijk ook camerabeelden hebben van dit incident. Bel dan 0900-8844. Getuigen mogen dit ook melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Auto slaat over de kop bij eenzijdig ongeval op de Bontekoeweg in Baak

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 22:20

BAAK - Op dinsdag 18 februari zijn de hulpdiensten rond 21:45 uitgerukt naar de Zutphen-Emmerikseweg in Baak. Uiteindelijk bleek het adres niet te kloppen en moesten ze op de Bontekoeweg zijn.

 

Door een onbekende oorzaak is een auto over de kop gevlogen. Een persoon wordt in de ambulance nagekeken. Door het ongeval was de weg tijdelijk minder goed begaanbaar. Doordat het ging om buitengebied, hadden maar weinig automobilisten er last van. Er is een boom uit de grond gereden door de klap. Het slachtoffer is meegenomen met de ambulance.

Woningbrand in Doetinchem blijkt buitenbrand

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 19:44

DOETINCHEM - Hulpdiensten rukten woensdagavond 19 februari groots uit voor een woningbrand aan het Hoefbladveld in Doetinchem. Tijdens het aanrijden van twee blusvoertuigen, een watertankwagen en een hoogwerkerwerd werd er al opgeschaald naar het sein middelbrand. Het zou gaan om een uitslaande keukenbrand.

 

Bij aankomt van de brandweer bleek het echter te gaan om een buitenbrand. Volgens Alarmeringen Doetinchem kwam de melding om 19:21 uur binnen. Stookhout bij het schuurtje had vlam gevat. De boeiboorden van de dakgoot vatte hierdoor ook vlam. Door snel optreden kon de brandweer overslag naar de woning voorkomen.

Duizenden kippen omgekomen bij grote stalbrand in Bentelo

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 17:04

BENTELO - De hulpdiensten zijn vrijdagmiddag 21 februari massaal uitgerukt voor een grote uitslaande brand in een kippenschuur aan de Bentelerhaarweg in het Overijsselse Bentelo.

 

De eerste melding kwam om 14:42 uur bij de brandweer binnen waarna er binnen een minuut werd opgeschaald naar het sein 'zeer grote brand'. De brandweer rukte met groot materieel uit. Enorme zwarte rookwolken waren van verre afstand te zien. De brandweer adviseerde omwonenden ramen en deuren te sluiten.

 

Volgens de brandweer is een kippenstal volledig afgebrand. Alle dieren in de schuur zijn omgekomen, naar verwachting gaat het om duizenden kippen. De brandweer wist uitbreiding te voorkomen naar de koeienstal en het woonhuis op het boerenerf.

 

Twee volwassenen en vier kinderen ademden te veel rook in. De twee volwassenen zijn naar het ziekenhuis gebracht, de kinderen werden ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.

 

De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. De omgeving is afgezet door de politie.

Agressieve man in 's-Heerenberg richt wapen op agenten

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 17:28

'S-HEERENBERG - Agenten hebben afgelopen nacht hun wapen moeten trekken toen een agressieve bewoner van de Kornhorst een wapen op hen richtte. Agenten wisten de man, die zich hevig verzette en een agent verwondde, aan te houden. Hij zit nog vast en inmiddels is bekend dat zijn wapen niet echt was. Het incident is door verschillende omstanders gefilmd en de politie wil die filmbeelden graag gebruiken in het onderzoek.


Rond 2.45 uur kwamen agenten bij de woning van man die agressief zou zijn en daarvoor mogelijk betrokken zou zijn geweest bij een vechtpartij. Toen de agenten daarna zijn woning weer verlieten, kwam de man ineens achter hen aan en bedreigde hen met een wapen. Agenten trokken daarop ook hun wapen en richtten dat op de man.

 

Geen risico
Pas na onderzoek op het bureau bleek dat het ging om een nepvuurwapen. Als iemand een wapen richt of bij zich heeft, dat niet van echt te onderscheiden is, wordt er geen enkel risico genomen en handelt de politie altijd alsof het wapen echt is. Het wapen van de man uit 's Heerenberg leek dusdanig echt, dat agenten ook hun wapen trokken en op de man richtten. Die liet uiteindelijk zijn wapen vallen, waardoor dit goed is afgelopen. Als agenten worden geconfronteerd met een wapen mogen ze schieten als de situatie daar naar is.

 

Agent gewond bij aanhouding
Toen de man zijn wapen had laten vallen en agenten hem wilden aanhouden, was hij nog steeds agressief. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en zocht daarbij de confrontatie met de agenten op. Eén van hen raakte daarbij lichtgewond aan zijn gezicht. Uiteindelijk is de man overgebracht naar het politiebureau, waar bleek dat hij onder invloed van alcohol was.

Dieven gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven opgepakt

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 17:21

ARNHEM - Woensdag 19 februari heeft de politie in Arnhem twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven. De mannen van 23 en 24 jaar oud, bezitten de Litouwse nationaliteit en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De verdachten zijn dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.


In de vroege ochtend van woensdag 19 februari trof de politie in Arnhem tijdens een controle in de auto van de mannen inbrekerswerktuigen aan. Omdat dit op grond van de Algemene Plaatselijk Verordening verboden is zijn de twee verdachten aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. In daarop volgend onderzoek van medewerkers van de regionale eenheid Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid bleek al snel dat de mannen in de nacht van zondag 16 op maandag 17 februari betrokken waren bij de diefstal van vijf gps-systemen van tractoren bij een bedrijf in Varsseveld. Ze werden aan de hand van camerabeelden van het bedrijf herkend. De schade bij deze diefstal bedroeg ruim 50.000 euro. Hierop zijn de Litouwers op het politiebureau nogmaals aangehouden maar nu als verdachten van diefstal. Van de buit ontbreekt nog elk spoor.

 

Noord-Holland
De politie ontdekte verder dat ze de avond voor de aanhouding in de kop van Noord-Holland zijn geweest. Vermoedelijk hebben de verdachten ook daar toegeslagen. En de week eerder in Noord-Brabant, waar ook aangifte van diefstal van gps-apparatuur is gedaan.

 

Miljoenen
Vanaf april 2019 ontving de politie meer dan 150 aangiften van diefstal van gps-apparatuur uit tractoren van boeren uit het hele land. De boeren gebruiken deze systemen niet om de weg te wijzen maar om efficiënter en duurzamer te werken. De boeren weten dan bijvoorbeeld tot op de centimeter nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. Een gps-systeem kost ongeveer 20.000 euro. De totale schade loopt al in de miljoenen. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid coördineert de landelijke opsporing van de daders. De politie roept boeren en iedereen die iets gezien heeft of andere informatie heeft over de mogelijke daders, dit met de politie te delen via 0900-8844. Daarnaast vraagt de politie de boeren vooral om maatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen. Een slot op de schuur is niet voldoende. Demonteer de apparatuur van de tractor en berg het op.

 

Mobiel banditisme
De politie vermoedde al langer dat de boeren slachtoffers waren van zogenaamd 'mobiel banditisme'. Dat zijn rondtrekkende internationale dadergroepen die, in wisselende samenstelling, verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven verwisselen ze veelvuldig van voertuig. Ze maken daarom veel gebruik van huurvoertuigen en verblijven op vakantieparken.

 

Speerpunt
High Impact Crimes is de verzamelnaam voor de delicten die deze bendes plegen en omdat de impact van deze delicten groot is, op zowel slachtoffer als de directe omgeving, heeft de bestrijding van 'mobiel banditisme' prioriteit bij de politie. Een kenmerk van de bendes is dat ze zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Ze maken daarvoor gebruik van de hoofdinfrastructuur en omdat dat precies het werkterrein van de Landelijke Eenheid is, is de bestrijding van mobiel banditisme een belangrijk speerpunt van deze eenheid.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Dieven in Doetinchem verstoppen gestolen katalysatoren onder motorkap

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 16:45

DOETINCHEM - De politie in Doetinchem heeft twee dieven aangehouden die het gemunt hadden op de katalysator van de Toyota Prius. Onder de motorkap van hun auto hadden ze drie van die onderdelen verborgen.


De politie kwam de mannen van 35 en 38 uit respectievelijk Den Bosch en Bulgarije op het spoor na een melding uit de wijk Dichteren. Om 1.15 uur werd daar een bewoner wakker van een vreemd geluid. Toen hij ging kijken, zag hij dat twee mannen zich verdacht gedroegen en daarna wegreden in een auto.

 

Gewaarschuwde agenten zagen de bewuste auto later rijden in de wijk Wijnbergen en gaven de bestuurder een stopteken. In de wagen lag inbrekerswerktuig en onder de motorkap vond de politie de drie katalysatoren. Een daarvan bleek te zijn gestolen in de wijk Dichteren. Waar de andere twee vandaan komen, is nog niet bekend.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.