Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 08:50:33 Aanrijding Letsel Brouwerskamp Doetinchem Prio Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
dinsdag 19 januari 2021

Archief

Corona-app wordt op 1 september landelijk gelanceerd

Gemaakt: Zondag, 19 juli 2020 16:30

NEDERLAND - Op 1 september is het de bedoeling dat de coronavirus-app ‘CoronaMelder’ in heel Nederland wordt ingevoerd.  De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies.

 

Minister Hugo de Jonge: “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.”

 

Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras. Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel die dergelijke situaties verbiedt.

 

De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

 

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren bij wie ze allemaal in de buurt zijn geweest. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.

 

Op 17 augustus wordt de app eerst in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond in de praktijk getest. Op 1 september is het de bedoeling dat de app in alle 25 GGD-regio’s is te gebruiken. De komende weken wordt dit intensief samen met GGD’en voorbereid. De praktijktesten zullen in de regio’s alleen starten wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een positief advies over de app uitbrengt. Dat advies wordt eind juli verwacht. Ook wordt er voor 1 september nog een veiligheidstest, een zogenoemde ‘Pen-test’, gedaan op de definitieve app. Na de landelijke invoering blijft de app ook voortdurend op veiligheid getest worden.

 

Vanaf 17 augustus komt de CoronaMelder beschikbaar in de appstores, omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is. Daarmee is de app voor iedereen te downloaden, maar buiten de testregio’s nog niet volledig bruikbaar.

 

De app functioneert weliswaar na het downloaden technisch volledig en wisselt bijvoorbeeld wel de anonieme codes uit. Het melden van positieve testuitslagen in de app wordt tijdens de testperiode echter alléén in de testregio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteund door de GGD van die regio. Wie niet in een testregio woont kan overigens wel een melding krijgen na een contact met iemand die wel in een testregio woont en positief is getest op het virus. Deze melding gaat uiteraard gepaard met het bijbehorende handelingsadvies van de GGD.

De app is ‘open source’ ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen het proces openbaar kan volgen en mee kan helpen om de app te ontwikkelen. Zo hebben al honderden vrijwilligers via verschillende internetplatforms het bouwteam van het ministerie van VWS kosteloos geholpen met adviezen over het design, de techniek en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Op www.coronamelder.nl of op www.rijksoverheid.nl is meer informatie over de app en het proces te vinden.

 

Bron: Rijksoverheid 

Kanoër en schipper redden schaap in nood uit de IJssel in Zutphen

Gemaakt: Vrijdag, 24 juli 2020 17:01

ZUTPHEN - Op vrijdag 24 juli rond 14:15 uur was de brandweer opgeroepen naar de IJsselkade in Zutphen. Een schaap was door een onbekende oorzaak in het water gekomen.

 

Een kanoër heeft het schaap geholpen. Uiteindelijk is het schaap aan boord van een schip gehesen. Het schaap is vervoerd naar de Vispoorthaven alwaar deze werd overgedragen aan medewerkers van de dierenambulance.

Automobilist onder invloed ramt politievoertuig en slaat meerdere malen over de kop

Gemaakt: Vrijdag, 24 juli 2020 17:51

WEHL - De politie heeft vannacht een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man werd aangehouden na een achtervolging die startte in Hummelo en eindigde in Wehl.


De politie kreeg een melding dat een voertuig vreemd geparkeerd zou staan aan de Keppelseweg in Hummelo. Toen de politie ter plaatse kwam en de bestuurder van het voertuig vorderde om ergens anders te parkeren, ging de man er met hoge snelheid vandoor. Hij reed zonder verlichting, negeerde meermaals het stopteken en ramde een politievoertuig. Uiteindelijk is de bestuurder op de Didamseweg in Wehl de macht over het stuur verloren en meermaals over de kop gegaan. Hij is hierbij niet gewond geraakt. Na de aanhouding van de man namen agenten een drugstest af. De man testte positief en werd meegenomen naar het bureau.

Gestolen scooter aangetroffen op het fietspad in Wehl

Gemaakt: Zondag, 26 juli 2020 22:53

WEHL - Op zondag 26 juli 2020 werd er om 20.30 uur een gestolen scooter aangetroffen op het fietspad van de Didamseweg in Wehl. De scooter stond ter hoogte van de rotonde Didamseweg/Nieuw Wehlseweg. De scooter stond open en bloot langs de kant van de weg. Door een getuige is gezien dat de scooter daar om 18.00 uur al stond.

 

Heeft u gezien wie deze scooter daar heeft achtergelaten? Verzoek om contact op te nemen met 0900-8844.

Tweetal op de vlucht na woninginbraak in Doetinchem

Gemaakt: Maandag, 27 juli 2020 17:17

DOETINCHEM - Politie Doetinchem is op zoek naar twee mannen na een woninginbraak in de omgeving van de Beethovenlaan. Het gaat om twee witte mannen van rond de 25 jaar. Eén van de daders is blond en droeg een zwarte trui, de ander droeg een petje en een rode trui.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel.

No More Ransom: Al 4 miljoen slachtoffers van ransomware gingen de strijd tegen hackers aan

Gemaakt: Maandag, 27 juli 2020 17:35

NEDERLAND - Terwijl de wereld in de greep is van het coronavirus, waren er stilletjes nog een aantal andere virussen rond. Hoewel deze virussen al jaren bestaan, is het aantal gevallen de afgelopen maanden schrikbarend toegenomen en heeft het de cruciale activiteiten van bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsinstellingen stopgezet. We hebben het hier over ransomware. Maar er is ook goed nieuws: de gratis portal 'No More Ransom' (geen losgeld meer) helpt slachtoffers terug te vechten zonder de hackers te betalen.

 

No More Ransom is het eerste publiek-particuliere samenwerkingsverband in zijn soort en bestaat deze maand vier jaar. Het helpt slachtoffers van ransomware hun versleutelde data te herstellen, zonder dat ze cybercriminelen losgeld moeten betalen. De dienst is te benaderen via nomoreransom.org. Gebruikers doorlopen een aantal stappen die worden aangegeven door de Crypto Sheriff, die vervolgens bepaalt welk type ransomware het apparaat gegijzeld heeft. Als er een oplossing voorhanden is, wordt er een link verstrekt om de decoderingstool gratis te downloaden.  

 

Vier jaar 'No More Ransom'

Het bestrijden van cybercriminaliteit en in het bijzonder ransomware is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, justitie, Europol en ICT-bedrijven. In totaal leveren 163 partners  hun bijdrage aan de No More Ransom portal. De No More Ransom portal heeft sinds z’n lancering 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft ervoor gezorgd dat zo’n $632 miljoen aan geëist losgeld niet in de zakken van criminelen terecht is gekomen. De in 36 talen beschikbare portal, heeft het afgelopen jaar 28 nieuwe tools toegevoegd en kan nu 140 verschillende ransomware-besmettingen decoderen. 

Voorkomen blijft beter dan genezen

Steeds vaker zijn bedrijven en instellingen het slachtoffer, in tegenstelling tot het verleden waarin vooral random thuiscomputers het doelwit waren.
No More Ransom kan al heel wat mensen en bedrijven die met een ransomware-aanval te maken hebben helpen, maar er zijn vele soorten ransomware waarvoor nog geen oplossing is gevonden. Gelukkig zijn er een paar preventieve maatregelen die mensen zelf kunnen treffen om tegen ransomware te beschermen:

 

 • Bewaar altijd een kopie van belangrijke bestanden op een andere plek: in de cloud, offline op een andere schijf, op een USB-stick of op een andere computer
 • Gebruik een betrouwbare, actuele virusscanner
 • Download geen programma’s van verdachte bronnen
 • Open geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, zelfs als ze er belangrijk en geloofwaardig uitzien
 • Betaal geen losgeld als u slachtoffer bent.

Reeks brandstichtingen in Zutphense wijk Leesten

Gemaakt: Zondag, 02 augustus 2020 15:08

ZUTPHEN - De Zutphense wijk Leesten is zondagochtend 2 augustus opgeschrikt door meerdere brandstichtingen. In het totaal werden er binnen een half uur vier brandmeldingen gemeld. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

 

De eerste brand werd om 5.50 uur gemeld aan de Fie Carelsenstraat. Aldaar ging een motorfiets in vlammen op. Terwijl men daar de brand bluste, stond er enkele straten verderop een fiets in brand. Om 6.05 uur werd er een schuurbrand gemeld aan de Lulofsstraat. Daar ging een schuur en 50 meter verderop een oud-papiercontainer in vlammen op.

 

De politie heeft een Burgernetbericht verspreid maar leidde niet tot tips. De Zutphense brandweer, die met haar twee blusvoertuigen uitgerukt waren, kregen assistentie van het korps uit Vorden. Zij kwamen met een blusvoertuig en waterwagen ter plaatse.

 

Buurtbewoners vertellen hevig geschrokken te zijn. De politie heeft lange tijd gezocht naar een eventuele dader en is een onderzoek gestart.

Meisje zwaargewond na trap paard bij manege in Vorden

Gemaakt: Dinsdag, 04 augustus 2020 16:41

VORDEN - De hulpdiensten zijn dinsdagochtend groots uitgerukt naar manege Stoeterij Seren aan de Schuttestraat in Vorden. Hier was een persoon ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is met spoed per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Het incident vond rond 09.45 uur plaats bij de manege. Meerder ambulances, politiewagens en zelfs een traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Volgens een omstander zou een meisje van een jaar of 16 ernstig gewond zijn geraakt. De manege zelf wilt niet reageren en de politie kan op dit moment alleen zeggen "we hebben inderdaad een melding gehad bij de manege vanwege een hulpverlening, hierbij is jong meisje zwaargewond geraakt en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het meisje heeft een trap gekregen van een paard."

 

Het slachtoffer werd enige tijd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel. Uiteindelijk is zij onder begeleiding van de MMT arts, per ambulance met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

 

De traumahelikopter steeg korte tijd later weer op.

RIVM waarschuwt voor nepbrief over vaccinatie van schoolkinderen

Gemaakt: Woensdag, 05 augustus 2020 15:58

NEDERLAND - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een valse brief die momenteel rondgaat. Kinderen zouden op school verplicht gevaccineerd worden tegen het coronavirus en ouders zijn niet welkom, staat in de brief. Ook worden er buitengewoon ongepaste seksuele toespelingen gemaakt. Uiteraard is de brief niet van het RIVM afkomstig.

 

Vaccinatie is een medische handeling waarvoor toestemming van de ouder (en het kind zelf bij 12+) noodzakelijk is.

 

Nepnieuws

Er is het sterke vermoeden dat de afzender van deze brief in ieder geval geen vertrouwen heeft in het RIVM, de World Health Organisation en de media en waarschijnlijk andere standaarden hanteert wat betreft nieuwsgaring en -selectie. Van oplichting is geen sprake, van misleiding en het verspreiden van schadelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk nepnieuws wel.

De eerste hittegolf van het jaar is een feit

Gemaakt: Zondag, 09 augustus 2020 15:56

REGIO - De eerste hittegolf van het jaar is een feit. In De Bilt werd even na 10.00 uur een temperatuur van 25 graden bereikt, waarmee het voor de vijfde dag op rij een zomerse dag is. De afgelopen drie dagen was het bovendien meer dan 30 graden en daarmee is nu officieel sprake van een hittegolf.

 

Recreatieplas Zeumeren bij Voorthuizen is weer te druk, net als zaterdag. Daarom kunnen nieuwe bezoekers er niet meer terecht. Dezelfde maatregel geldt voor plas Hilgelo bij Meddo.

 

Rond 13:00 was er een incident aan de Groningerstraat in Amersfoort. Hoewel de politie melding maakte van een aanrijding gaat het vermoedelijk om een onwelwording. Met paraplus werd het slachtoffer en hulpverlening tegen de hitte beschermd.

 

De planten op de hoek van de Zevenhuizerstraat/ Dominee Posthumus Meijjesweg in Hoogland worden met paraplus beschermd.

 

Code oranje
Vanwege "extreme hitte" heeft het KNMI voor Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland code oranje afgegeven. In het zuiden worden maxima tot 36 graden verwacht.

Auto vliegt in brand vlak voor woning in Terborg

Gemaakt: Maandag, 10 augustus 2020 20:30

TERBORG - Op maandagavond 10 augustus is er rond 19:30 uur brand ontstaan in een personenauto op een oprit van een woning aan de Borgsche Rieten in Terborg.

 

Een buurvrouw ontdekte de beginnende brand en waarschuwde de eigenaar, die nietsvermoedend in de tuin achter het huis zat. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand onder de motorkap geblust.

 

De brandweerlieden wisten te voorkomen dat de hele auto uitbrandde en dat het vuur oversloeg naar de schuur aan het huis. Ondanks het snelle optreden is de schade aan de auto fors, het motorcompartiment is uitgebrand.

 

Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend.

Man (38) verdacht van meerdere fietsendiefstallen in Doetinchem

Gemaakt: Woensdag, 12 augustus 2020 16:21

DOETINCHEM - Politieagenten hebben dinsdag in Doetinchem tijdens een gerichte actie, een dief van (elektrische) fietsen gearresteerd. De 38-jarige man wordt verdacht van meerdere fietsendiefstallen.

 

Dinsdagochtend waren de politiemensen in burger op de Terborgseweg in Doetinchem. Daar werd de vermoedelijke fietsendief gespot en herkend van eerdere camerabeelden. Daarop is te zien dat op 4 augustus, een elektrische fiets werd gestolen bij dezelfde fietsstalling.


Deze dinsdag, stond de man bij de fietsenstalling en boog zich over een fietsslot. Daarop werd hij aangesproken door een passerende vrouw. De man reageerde alsof hij bij de verkeerde fiets stond. De vrouw stapte op een fiets en reed weg. Korte tijd later boog de verdachte zich wederom naar een daar gestalde fiets en vertrok binnen enkele seconden met een elektrische damesfiets. De postende politiemensen volgden de fietsendief tot hij de fiets neerzette en op slot deed. Bij zijn aanhouding had de dief een fietscomputer van een elektrische fiets in zijn handen. Hij probeerde de zogeheten "lopers" die voor het openbreken van de fietssloten bij zich had, weg te moffelen.

 

BLIJF ALERT!
De 38-jarige verdachte is zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij is na zijn aanhouding in verzekering gesteld. Dinsdag hebben 6 gedupeerden aangifte gedaan van diefstal van hun elektrische fiets, incl. de eigenaar van deze fietsendiefstal. De overige diefstallen vonden gisteren plaats na deze aanhouding. Het politieteam blijft alert op de diefstallen en dieven. Het verzoek aan iedereen om ook alert te blijven.

 

De fietsendiefstallen vinden vooral plaats in de omgeving van het centrum van Doetinchem.


De dure elektrische fietsen staan afgesloten en vaak ook met een ketting aan een vast voorwerp zoals fietsenrek. Doordat het slot gemakkelijk te openen is met een "loper" gaat de ketting die aan het slot vast zit ook los. Als de mogelijkheid daartoe is, plaats uw fiets dan in een bewaakte fietsenstalling, als extra maatregel om diefstal te verkleinen. Ook kan het gebruiken van een alternatief slot en het meenemen van de fietsaccu helpen in het verkleinen van de kans op fietsdiefstal.

Kelder vol water na flinke onweersbui in de Achterhoek

Gemaakt: Donderdag, 13 augustus 2020 21:54

REGIO - In diverse plaatsen in de Achterhoek hebben donderdavond 13 augustus de regen- en onweersbuien voor de nodige overlast gezorgd. Zo ook in buurtschap Kranenburg, bij Vorden.

 

In een woning aan de Banenkamp in Kranenburg was in een kelder een flinke hoeveelheid water naar binnengekomen. Een omstander, tevens fotograaf van deze site, hielp de bewoner de nodige inventaris veilig te stellen. Een groot tv-scherm overleefde het niet. De brandweer wist het water in de kelder snel weg te pompen. Overige buurtbewoners hadden in eerste instantie niet door wat er gaande was.

 

Na de inzet keerde de brandweer terug naar de kazere. De bewoner zal contact moeten leggen met de gemeente en de verzekeringsmaatschappij. Dit vanwege er de nodige schade is ontstaan.

Honderden Twentse boeren aanwezig bij ludieke licht-actie in Hengelo

Gemaakt: Zaterdag, 15 augustus 2020 02:25

HENGELO - Op vrijdagavond 14 augustus hebben zo'n 400 tractoren zich verzameld op een groot grasveld naast de Bauhaus in Hengelo. De reden is volgens de boeren een publieksvriendelijke actie voor zichtbaarheid.

 

Men heeft met alle aanwezige landbouwvoertuigen een afbeelding gevormd. Vanuit de lucht is een enorme trekker te zien met daarbij de tekst 'Twente = trekker'. Aan het eind van de avond zullen alle lichten van de tractoren allemaal aangaan. Tot die tijd is er een programma opgesteld. Er zullen meerdere sprekers aan het woord komen, waaronder actievoerder Jeroen van Maanen en voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

 

De Veiligheidsregio en gemeente zeggen bij RTV Oost verrast te zijn van de massale actie. De boeren maakten er in ieder geval geen geheim van dat er een groot evenement op de agenda stond. Er zijn weliswaar honderden mensen bij elkaar gekomen maar over het algemeen houden de aanwezigen afstand van elkaar.

Man (65) uit Winterswijk steel e-bike in Doetinchem

Gemaakt: Zaterdag, 15 augustus 2020 15:57

DOETINCHEM - Vrijdag 14 augustus is een 65 jarige man uit Winterswijk aangehouden. Hij stal in Doetichem een e bike en vervoerde deze op zijn fietsendrager naar zijn woning in Winterswijk.

 

Aangezien de eigenaar een track and trace op zijn fiets had kon de fiets en daarmee de dader gemakkelijk opgespoord worden. In zijn auto aanwezige fietsdiefstal gereedschappen zijn in beslag genomen. Na een nacht politiecel is hij met een dagvaarding heengezonden.

Noodweer boven de Veluwe, Hoenderloo krijgt de volle laag

Gemaakt: Zaterdag, 15 augustus 2020 20:25

VELUWE - Op verschillende plaatsen op de Veluwe is zaterdagavond 15 augustus veel regen gevallen. Dat zorgde voor overlast en, op sommige plekken, ongevallen. Met name in de omgeving van Apeldoorn was het raak.


In Radio Kootwijk liepen aan het begin van de avond woningen onder water en dreigde in andere huizen hetzelfde te gebeuren. De huizen zijn gelezen achter een heuvel, van waaraf het water snel naar beneden stroomt de huizen in. Bewoners en brandweerlieden zijn met hulp van de bewoners bezig de huizen weer te ontdoen van alle water of het water tegen te houden.

 

Ook uit Doetinchem kwamen veel meldingen van wateroverlast.

 

Weerman Reinier van den Berg

Volgens weerman Reinier van den Berg Hoenderloo was de bliksemactiviteit erg groot in Hoenderloo. Hij voorspelde veel wateroverlast want deze stil hangende bui laat heel veel water los.

Kluis gestolen bij woninginbraak in ‘s-Heerenberg met daarin urn met as van overleden vrouw

Gemaakt: Zondag, 16 augustus 2020 13:55

'S-HEERENBERG - Tijdens een woning inbraak aan de Ganzepeppel in ‘s-Heerenberg in de week van 10 augustus is er een kluis gestolen. Hierin zat onder andere de urn van de overleden vrouw van de bewoner. Deze zou de bewoner bijzonder graag weer terug willen.

 

Aan de inbrekers, laat de urn aub ergens achter waar hij gevonden kan worden. Heeft u informatie neem dan contact op met Lex Riko. 0645068688. [email protected]

Auto slaat over de kop na aanrijding op de N319 tussen Warnsveld en Vorden

Gemaakt: Zondag, 16 augustus 2020 17:35

VORDEN - Op zondag 16 augustus heeft er omstreeks 16:00 uur een flinke aanrijding plaatsgevonden op de Zutphenseweg (N319) net buiten Vorden.

 

Door nog onbekende oorzaak botsten twee personenauto's frontaal op elkaar waarna één van de voertuigen op de kop op het fietspad naast de weg belandde. De bestuurder van de over de kop geslagen auto raakte bij het ongeval gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere automobilist bleef ongedeerd.

 

De N319 is niet afgesloten maar er is wel lichte verkeershinder ontstaan. Een berger is nog onderweg.

Eerste eikels vallen van de boom en die kunnen giftig zijn voor honden

Gemaakt: Dinsdag, 18 augustus 2020 16:19

NEDERLAND - De eerste eikels zijn van de eikenboom gevallen op veel plekken in Nederland. Hondenbaasjes zullen daarom de komende tijd extra alert moeten zijn. Jonge eikels en eikenblad zijn namelijk giftig voor veel dieren.

 

Eikels en groen eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen vergiftigingen veroorzaken voor dieren. Vooral eikels die onrijp zijn bevatten de stof tannine.

 

Ook paarden, schapen en geiten kunnen gezondheidsklachten krijgen van de eikels. Als een hond teveel eikels binnenkrijgt kan dat leiden tot nierfalen.

 

Als je merkt dat je huisdier eikels heeft binnengekregen en daar last van heeft, wordt geadviseerd direct een dierenarts te waarschuwen.

Cybercrimeteam van de politie stuurt bericht naar 50.000 gevonden emailadressen

Gemaakt: Dinsdag, 18 augustus 2020 16:48

OOST NEDERLAND - In een onderzoek naar een cyberdelict zijn door de Belgische politie 50.000 mailadressen en wachtwoorden aangetroffen. Vandaag ontvangen deze 50.000 betrokkenen een e-mail van het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland.

 

Strafrechtelijk onderzoek

In België loopt een strafrechtelijk onderzoek naar een cyberdelict. De politie Oost-Nederland heeft op verzoek van de Belgische collega’s een verdachte aangehouden in Oost-Nederland. In het onderzoek zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen en onderzocht. Hierop werden onder andere 50.000 mailadressen en wachtwoorden aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de aangetroffen gegevens te linken zijn aan accounts bij webwinkels en online handelsplaatsen.

 

Mail namens de politie

De politie Oost-Nederland stuurt vandaag een mail naar de 50.000 mailadressen die gevonden zijn. In de mail wordt uitgelegd waarom de betrokkenen de mail ontvangen en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen. Het informeren van de 50.000 betrokkenen komt voort uit het Belgische onderzoek. Er loopt geen afzonderlijk onderzoek in Nederland.

 

Publiek-private samenwerking cybercrime teams

Elke eenheid van de nationale politie investeert op onderzoeken naar cybercriminaliteit. Er zijn cybercrimeteams die aan de hand van digitale sporen onderzoek doen naar verdachte(n) achter deze vormen van criminaliteit. Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

 

Tips om cybercrime te voorkomen

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

 • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
 • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten)
 • Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een lange wachtzin. Deze is voor u gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl
 • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen
 • Klik niet zomaar op een link
 • Geef nooit uw inloggegevens af
 • Bij een scheiding (werk of privé) moet u ook digitaal scheiden: reset wachtwoorden en verbreek eventueel gedeelde e-mailadressen en cloud-accounts
 • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).

Politie zoekt getuigen van conflict tussen vrouw met hond en man op scooter

Gemaakt: Woensdag, 19 augustus 2020 16:20

DOETINCHEM - Op woensdag 12 augustus tussen 18.00 en 19.00 uur is er een conflict geweest op het pad tussen Tuincentrum Vriezen (Van Hogendorplaan) en Pro Sport in Doetinchem.

 

Een vrouw met een hond werd aangesproken door een man op een scooter. Hierbij zijn vermoedelijk strafbare feiten gepleegd. De politie onderzoekt de zaak. De politie is op zoek naar mensen die hier iets van gezien of gehoord hebben. U kunt dan contact opnemen via 0900-8844.

RIVM waarschuwt voor valse SMS berichten

Gemaakt: Vrijdag, 28 augustus 2020 18:54

NEDERLAND - Pas op! Dit bericht is NIET van het RIVM, het RIVM stuurt geen sms-jes.


Kwaadwillenden proberen je mogelijk bankgegevens te ontfutselen. Telefoontje van de GGD en twijfel je? Hang op en bel je regionale GGD.

Brand in afvalberg zorgt voor flinke rookontwikkeling in Doetinchem

Gemaakt: Zaterdag, 29 augustus 2020 16:12

DOETINCHEM - Op zaterdag 29 augustus rond 12:15 uur is de brandweer opgeroepen voor een buitenbrand achter een metaalverwerkingsbedrijf aan de Havenstraat in Doetinchem. De brand woedt in een afvalberg met metaalproducten, waarin ook olieproducten zitten.

 

Bij de brand komt rook vrij. Deze trekt richting Doetinchem en kan overlast veroorzaken. Omdat de wind enigszins draait kan de rook ook over de A18 trekken.

Scooterdieven opgepakt na wilde achtervolging door Doetinchem

Gemaakt: Maandag, 31 augustus 2020 05:24

DOETINCHEM - Een verkeerscontrole leidde tot een achtervolging en de aanhouding van twee personen (32 en 29 jaar oud) die op een gestolen scooter reden.


In de nacht van zondag op maandag, omstreeks 01:25 uur zagen surveillerende agenten een scooter met daarop twee personen over de Europaweg rijden. De bestuurder stopte niet ondanks het gegeven stopteken. Met zwaailicht en sirene aan zetten de agenten de achtervolging in. Die ging door verschillende straten in het centrum en ondanks het sommeren om de scooter te stoppen reed de bestuurder gewoon door.


Op de Amphionstraat stuurde de agent de dienstauto tegen de scooter aan. Maar ook na deze tik stopte de bestuurder niet, maar verloor onderweg zijn passagier. De agenten sprongen vervolgens uit de dienstauto en pakte de bestuurder bij zijn jas en zeiden hem weer te stoppen, maar zelfs nu bracht hij de scooter niet tot stilstand.


Hierop werd de bestuurder met gepast geweld aangehouden. Nader onderzoek wees uit dat de scooter van diefstal afkomstig was. De bestuurder en de passagier zijn vervolgens aangehouden voor heling en naar het cellencomplex te Arnhem gebracht voor verhoor.


Bij de insluiting bleek de bestuurder ook meer dan een gebruikershoeveelheid soft- en harddrugs bij zich te hebben. De drugs zijn in beslag genomen en wordt vernietigd. De bestuurder en de passagier zullen zich mogen verantwoorden bij de rechter.

Scholiere gezocht in verband met aanrijding op fietsbrug in Doetinchem

Gemaakt: Woensdag, 09 september 2020 16:27

DOETINCHEM - Dinsdagmiddag 8 september 2020 rond 14:30 fietst er een groep scholieren over de fietsbrug komende vanuit de Dichterseweg rijdende in de richting van het centrum. Uit tegengestelde richting komt een "oudere mevrouw" gefietst en er is licht contact tussen de fiets van een meisje uit deze groep en de fiets van de vrouw. Deze vrouw raakt hierdoor in onbalans en komt ten val en raakt hierbij gewond.

 

De groep scholieren rijdt vervolgens door, het is onbekend of zij dit wel of niet gemerkt / gehoord moeten hebben. Er is helaas gaan goede beschrijving van de groep scholieren of van het meisje anders dan dat zij "oortjes" in had.

 

De politie wilgraag contact met dit meisje of iemand uit deze groep scholieren. Informatie kunt u doorbellen via 0900-8844.

Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) getroffen door gijzelsoftware

Gemaakt: Zondag, 13 september 2020 21:41

APELDOORN - Op zaterdagmiddag 12 september is de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) getroffen door gijzelsoftware. Interne systemen zijn geraakt en werken beperkt, ook e-mail kan niet worden gebruikt. Informatie die de eenheden van de brandweer nodig hebben bij een uitruk zijn beschikbaar. Meldingssystemen zoals P2000 en C2000 werken gewoon. De veiligheid is niet in het geding. Ook de rol van de veiligheidsregio bij de bestrijding van het coronavirus gaat gewoon door.

 

Met specialisten en deskundigen, van onder meer landelijke autoriteiten (waaronder het NCSC het Nationaal Cyber Security Centrum) en politie, wordt nu onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen.

 

De VNOG meldt dat ze veel doen aan preventie en de VNOG is altijd alert op cyberaanvallen. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

Schapen zonder water in Brummen; hulpdiensten schieten te hulp

Gemaakt: Dinsdag, 15 september 2020 22:31

BRUMMEN - De politie is dinsdagavond gealarmeerd nadat voorbijgangers zagen dat in een weiland met schapen aan de Bronkhorsterweg, lege waterbakken stonden. De politie kwam ter plaatse en er stonden inderdaad ongeveer 10 lege bakken.

 

De politie alarmeerde vervolgens de brandweer om de waterbakken te vullen. De politie kreeg ondertussen meer informatie waaruit bleek dat de schapen al enkele dagen geen water in hun bakken hadden. De inmiddels ter plaatse brandweerlieden vulden de bakken waarna zij vertrokken.

 

De politie heeft de eigenaar aangesproken en gaat kijken of er verdere stappen ondernomen moeten worden. Enkele schapen leken namelijk ook ziek. Hiervoor wordt een dierenarts in kennis gesteld. De zaak wordt overgedragen aan de dierenpolitie.

Geen treinverkeer mogelijk rond Arnhem, Nijmegen en Zutphen door grote sein- en wisselstoring

Gemaakt: Woensdag, 16 september 2020 07:36

REGIO - Door een grote sein- en wisselstoring is op dit moment geen treinverkeer mogelijk rond Arnhem, Nijmegen en Zutphen. Op dit moment verwachten de NS dat de storing tot ongeveer 9:00 uur gaat duren. Dit is een eerste inschatting.

 

Zodra de storing is verholpen zal het nog een tijd duren voordat alle treinen weer volgens dienstregeling rijden.

Prinsjesdag 2020: 24 miljoen euro voor de Landelijke Agenda suïcidepreventie

Gemaakt: Woensdag, 16 september 2020 18:02

De Rijksoverheid stelt de komende vijf jaar 4,8 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Monique Kavelaars, voorzitter van de Raad van Bestuur van 113 Zelfmoordpreventie: "Deze toekenning van financiële middelen voor suïcidepreventie is een geweldige mijlpaal. Elke dag sterven in Nederland gemiddeld vijf mensen door zelfmoord, elke week gemiddeld een minderjarige. Dat getal moeten we met elkaar omlaag brengen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zet hiermee in op duurzame suïcidepreventie, die maatschappelijk breed gedragen wordt en waarvan diverse (landelijke en regionale) programma's deel uit zullen maken. 113 Zelfmoordpreventie wil samen met tal van partners binnen en buiten de zorg werken aan minder suïcidepogingen en minder suïcides."

 

De Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025: een integrale netwerkaanpak
In deze derde landelijke Agenda Suïcidepreventie staat versterking van de netwerkaanpak centraal zodat nog meer mensen, bedrijven en organisaties zich aansluiten. Suïcidepreventie wint aan slagkracht met een integrale netwerkaanpak, waarbij partners de eigen expertise en die van netwerken combineren. Kavelaars: "Als 113 geloven we dat we met een breed gedragen aanpak, in samenwerking met tal van bedrijven en (zorg)organisaties in diverse sectoren zelfmoord beter kunnen voorkomen. Als we gezamenlijk inzetten op meer bewustwording, meer gedeelde kennis, praktische handvatten en programma's in onder andere het onderwijs, de zorg en het sociaal economische domein kunnen we het hoge aantal suïcides terug dringen. Juist nu en de komende jaren waarin mensen als gevolg van de effecten van de coronacrisis extra hard getroffen worden door financiële problemen, sociaal isolement en waarin de al kwetsbare mens geraakt wordt, moeten we krachten bundelen en proactief anticiperen op de gevreesde groei in suïcidaliteit. De Nederlandse overheid laat via VWS met deze keuze zien dat zij streeft naar minder zelfmoord. Ik hoop van harte dat ook andere organisaties en het bedrijfsleven zich hiervoor hard gaan maken. Zelfmoordpreventie, doe je samen." In oktober zal de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 gedeeld worden met de Tweede Kamer.

 

17 miljoen gatekeepers
Uit onderzoek blijkt dat praten over gedachten aan zelfmoord levens kan redden. In de Landelijke Agenda wordt daarom ingezet op beroepsgerichte campagnes binnen en buiten de zorg en publiekscampagnes om meer bewustwording te realiseren en Nederlanders te stimuleren het gesprek te voeren over dit moeilijke onderwerp. Eén van de middelen daartoe is de gratis online training suïcidepreventie voor elke Nederlander op www.vraagmaar.nl In een uur tijd leren deelnemers te signaleren, het bespreekbaar maken van zelfmoordgedachten en te verwijzen naar hulp.

 

Financiering Landelijke Agenda Suïcidepreventie versus Instellingssubsidie 113 Zelfmoordpreventie
De financiering van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie betreft middelen ten behoeve van preventieprogramma's onder leiding van 113 Zelfmoordpreventie al dan niet in samenwerking met en uitgevoerd door diverse andere (zorg)organisaties. De financiering van 113 Zelfmoordpreventie valt hier niet onder. Kavelaars: "We gaan er vanuit dat toekomstgerichte financiering van 113 als organisatie voor zelfmoordpreventie voldoende stevig blijft, ook in de nasleep van corona."

Parachutist gewond bij harde landing in Terwolde [video]

Gemaakt: Donderdag, 17 september 2020 19:08

TERWOLDE - Een parachutist is donderdagmiddag gewond geraakt bij zijn landing. Het ongeluk gebeurde aan de Lochemsestraat in Terwolde.

 

De man uit Tilburg belandde in een weiland tussen de koeien. Volgens politie ter plaatse zag een boer het gebeuren en die waarschuwde rond 17.40 uur de hulpdiensten. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Apeldoorn. Hij is aanspreekbaar.

 

Volgens de politie heeft de man een twist gemaakt in de lucht, waarna hij een reserveparachute heeft geopend. Bij de landing kwam hij vervolgens hard ten val.

 

Begin deze maand raakten ook al twee parachutisten gewond bij een mislukte sprong. Net als de Tilburger waren ze opgestegen vanaf vliegveld Teuge.