Logo 112Doetinchem

Redactie ongeval 0 reactie(s) vr 10 november 2023, 3:48

Binnenvaartschip vaart met stuurhut tegen spoorbrug over de IJssel

ZUTPHEN – Donderdagavond even na 22:00 uur is een binnenvaartschip met de stuurhut tegen de weg- en spoorbrug over de IJssel bij Zutphen gebotst. De houten stuurhut kwam door aanvaring compleet los van het schip en belandde in het water. Van de 2 opvarenden raakte 1 persoon gewond aan zijn hoofd. De besturingsconsole van het schip bleef heel, waardoor de schipper nog zelfstandig naar een aanmeerplek een paar honderd meter verderop kon komen.

Hulpdiensten rukten massaal uit. De brandweer kwam met een boot naar een nabijgelegen haven, om vanuit daar ambulancepersoneel naar het getroffen schip te kunnen vervoeren. Het scheepvaartverkeer op de IJssel werd volledig stilgelegd omdat de stuurhut mogelijk ergens zou drijven en andere scheepvaart in gevaar zou kunnen brengen. Ook werd het treinverkeer platgelegd om te controleren of het spoor op de brug niet was beschadigd. Wegverkeer kon de brug wel blijven passeren.

Het ambulancepersoneel heeft eenmaal aan boord van het binnenvaartschip de verwondingen, van de schipper, waaronder een hoofdwond, behandeld. Voor verdere controle zou de man nog naar een huisartsenpost moeten. Omdat het binnenvaartschip op een plek lag die niet vanaf de wal te bereiken was, maar alleen met een kleiner bootje, werd besloten om een huisarts naar het schip te laten komen, omdat de schipper anders na het bezoek aan het ziekenhuis niet meer terug aan boord zou kunnen komen. De brandweerboot heeft de huisarts overgezet.

Een Officier van Dienst van Rijkswaterstaat geeft aan dat het schip een officieel vaarverbod heeft gekregen van de Inspecite Leefomgeving en Transport (ILT) en voorlopig niet verplaatst mag worden. Het schip ligt nu op een plek waar normaal gewacht wordt tot de brug geopend is en ligt daar voorlopig veilig. Vrijdag zal in de loop van de dag verder onderzoek naar de oorzaak worden gedaan door de ILT en wordt ook bekeken of het schip op eigen kracht naar een werf kan varen, of gesleept moet gaan worden. Het treinverkeer tussen Zutphen en Arnhem / Apeldoorn heeft tot het einde van de dienstregeling, kort na middernacht, stil gelegen. De NS heeft bussen ingezet om de gestrande passagiers te vervoeren.

Het is overigens bepaald niet de eerste keer dat een schip in botsing komt met deze brug. Op 24 februari 2022 verloor eveneens een binnenvaartschip de stuurhut. Een jaar eerder, op 22 juli 2021, ging het zelfs twee keer op 1 dag mis. Eerst kwam een plezierjacht klem te zitten onder de brug, later op de dag verloor wederom een binnenvaartschip de stuurhut. Ook op 19 maart 2021 en 12 juni 2020 ging het mis met stuurhutten van binnenvaartschepen.

112 Zutphen

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een ongeval in Zutphen lees je in onze categorie 112 Nieuws Zutphen. Alle 112 alarmeringen uit Zutphen kan je live volgen via 112 meldingen Zutphen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Doetinchem

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Doetinchem
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.