Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 19:53:00 Hv Voertuig Letsel Wijnbergseweg Doetinchem Prio Hoog Eenheid | Politie Noord en Oost-Gelderland (Infocode)
zondag 20 mei 2018

Archief

Winters weer houdt aan, aangepaste dienstregeling op het spoor

Gemaakt: Maandag, 11 december 2017 16:27

REGIO - Vandaag, maandag 11 december, wordt met name in de middag en in de avond opnieuw veel sneeuw en dus overlast verwacht. Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn. Reizigers krijgen het dringende advies om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen.

 

Winters weer kan voor overlast zorgen voor alle vormen van vervoer, ook op het spoor. NS en ProRail passen daarom de dienstregeling aan. Er rijden vandaag minder treinen dan op een gewone werkdag. Treintijden kunnen gewijzigd zijn door de start van de dienstregeling 2018 of vanwege de aanpassing als gevolg van het winterweer. NS adviseert reizigers om de weerberichten goed in de gaten te houden en vlak voor de reis de reisplanners te raadplegen. Houdt u rekening met langere reistijden, extra overstappen en drukte in de trein.

 

De aanpassingen voor vandaag zijn in de reisplanner verwerkt.

Vermist: 16 jarige Suzanna Ahmetovic uit Doetinchem

Gemaakt: Maandag, 11 december 2017 17:51

DOETINCHEM - Sinds dinsdag 5 december 2017 wordt de 16 jarige Suzanna Ahmetovic uit Doetinchem vermist.

 

Suzanna is ongeveer 1.65 lang, droeg tijdens haar vermissing een spijkerbroek en een rood leren jasje.

 

Als u Suzanna heeft gezien of weet waar ze verblijft neem dan contact op met politie Doetinchem via 0900-8844.

Gewonden bij frontale aanrijding op de Vordenseweg in Baak

Gemaakt: Vrijdag, 15 december 2017 16:05

BAAK - Bij een frontale aanrijding op de Vordenseweg in Baak zijn vrijdagochtend 15 december twee gewonden gevallen. Beide slachtoffers zijn met de ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

 

Het ongeluk gebeurde kort voor 9.00 uur. Door nog onbekende oorzaak kwamen een busje en een personenauto frontaal met elkaar in botsing. De personenauto belandde na de klap in een naastgelegen sloot. De bestuurster hiervan kwam bekneld te zitten en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. De bestuurder van het busje kon op eigen kracht zijn voertuig verlaten. De brandweer van Zutphen kwam met een hulpverleningsvoertuig ter plaatse maar kon na aankomst weer huiswaarts keren.

 

Door het ongeluk werd de Vordenseweg in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De verkeersongevallendienst van de politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Beide voertuigen moesten worden afgesleept.

Bestuurder bestelauto nagenoeg ongedeerd na harde klap tegen boom

Gemaakt: Zondag, 17 december 2017 15:47

LOCHEM - Zondagmiddag 17 december is de mannelijke bestuurder van een bestelauto licht gewond geraakt na een botsing tegen een boom naast de Goorseweg (N346) in Lochem.

 

De bestuurder reed in de richting van Goor en kwam door nog onbekende oorzaak naast de weg terecht. De man is door het personeel van een ter plaatse gekomen ambulance gecontroleerd maar liep geen ernstig letsel op. De bestelauto is zwaar beschadigd geraakt.

 

De Goorseweg is tijdens de nasleep van het ongeval ligt gehinderd, het verkeer kan passeren over één rijbaan. Een bergingsbedrijf zal de zwaar beschadigde auto bergen.

Jongen uit Ulft slaat plaatsgenoot met vuist vol in het gezicht

Gemaakt: Zondag, 17 december 2017 16:11

DOETINCHEM - De politie heeft op zondag 17 december rond 04.15 uur een 18-jarige jongen uit Ulft aangehouden vanwege de mishandeling kort ervoor van een even jonge plaatsgenoot.

 

Dit alles gebeurde op de Grutstraat in Doetinchem; op die plek stond een groepje jongeren waarbinnen ruzie ontstond. Dit escaleerde en op een gegeven moment werd het slachtoffer met een vuist vol in het gezicht geslagen en kwam hij op de grond terecht. De jongen moest met een ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte werd door de politie direct aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Vermiste man is weer terecht

Gemaakt: Dinsdag, 19 december 2017 16:49

DOETINCHEM - De 35-jarige Pieter Mathijssen – die sinds 6 december werd vermist - is sinds dinsdagmiddag weer terecht. De man verkeert in goede gezondheid.

 

Vanwege de privacy worden geen verdere mededelingen gedaan over de achtergrond van zijn tijdelijke verdwijning of waar hij is teruggevonden.

Vrouw gewond bij aanrijding met boom in Toldijk

Gemaakt: Woensdag, 20 december 2017 16:13

TOLDIJK - Op de kruising Hoogstraat met de Schiphorsterstraat in Toldijk is woensdagmiddag een automobiliste gewond geraakt na een botsing tegen een boom. Zij is met onbekende letsel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

 

De automobiliste wilde kort voor 14.00 uur vanaf de Hoogstraat rechtsaf slaan om de Hoogstraat richting Keijenborg te vervolgen. Bij het afslaan raakte de auto in een slip en botste tegen boom. De vrouw raakte hierbij gewond en is voor behandeling met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

 

Vanwege het ongeluk werd de weg korte tijd in beide richtingen afgesloten voor verkeer. De auto moest zwaar beschadigd worden afgesleept.

Internationaal politieonderzoek leidt tot aanhoudingen van Roemeense Ransomware verdachten

Gemaakt: Woensdag, 20 december 2017 16:31

NEDERLAND / ROEMENIE - Vorige week zijn er door de Roemeense autoriteiten in Roemenie woningen doorzocht van personen die verdacht worden van het infecteren van computersystemen door de verspreiding van CTB-Locker Ransomware. Drie verdachten zijn aangehouden en zes betrokkenen zijn opgehouden voor verhoor. De operatie was het resultaat van een gezamenlijk onderzoek door de Roemeense politie, het Roemeense Openbaar Ministerie, Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie, het Nederlands Openbaar Ministerie, het Britse National Crime Agency, De FBI, de Amerikaanse Secret Service en het European Cyber Crime Center (EC3) van Europol.

 

De zoekingen vonden plaats op zes locaties in Roemenië. Hierbij zijn diverse laptops, gegevensdragers, documenten honderden sim-kaarten en een Crypto currency mining opstelling in beslag genomen.

 

Verspreiden Cerber
Naast de verspreiding van CTB-Locker zijn er binnen de Roemeense groepering twee personen verdacht van het verspreiden van "Cerber" op een groot aantal computers in de Verenigde Staten. De United States Secret Service (USSS) is vervolgens een onderzoek gestart naar de Cerber Ransomware besmetting. In eerste instantie was het onderzoek naar CTB-Locker separaat van het Cerber onderzoek, echter toen bleek dat het om één Roemeense groepering ging, is er besloten om meer gecoördineerd op te treden in de separate onderzoeken.

Ten tijde van de acties vorige week waren de twee verdachten van het Cerber onderzoek echter nog niet gelokaliseerd. De verdachten zijn hierop internationaal gesignaleerd door de Amerikaanse autoriteiten. Op 15 december werden de twee als nog aangehouden op het vliegveld van Boekarest toen zij trachten het land te verlaten.

 

Start onderzoek
Het onderzoek naar CTB-Locker is in Nederland is in 2015 gestart, nadat er een groot aantal besmettingen van deze ransomware variant werd gemeld. De ransomware is veelvuldig verspreid via phishingmails die afkomstig leken te zijn van telecomprovider KPN. De politie heeft tijdens het onderzoek bijna 200 aangiften van CTB-Locker slachtoffers ontvangen, waarvan velen gelinkt kunnen worden aan de Roemeense groep verdachten. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers van CTB-Locker in Nederland wordt vele malen hoger geschat.

 

In 2016 ontving THTC informatie dat een Nederlandse server betrokken zou zijn bij de verspreiding van het CTB-locker virus. THTC heeft vervolgens de server gekopieerd en grondig onderzocht. Op deze server is broncode aangetroffen voor de verspreiding van phishingmails alsmede een groot aantal varianten van het CTB-Locker virus. Hierop is er een analyse gemaakt van de kwaadaardige bestanden. Om nog beter de werking van het virus te kunnen achterhalen, heeft ook computer securitybedrijf McAfee aanvullend onderzoek gedaan.

 

Overdracht aan Roemenië
Uiteindelijk heeft intensief onderzoek geleid tot een verdenking jegens de groep van Roemeense verdachten. De Nederlandse politie, het Openbaar Ministerie en de autoriteiten in de andere landen hebben hierop informatie uit de lopende onderzoeken overgedragen aan de Roemeense politie. De Roemeense politie heeft vervolgens een zelfstandig onderzoek geopend naar de groep verdachten. Naast Nederlandse slachtoffers hebben de verdachten vermoedelijk ook slachtoffers gemaakt in België en Italië. De aangehouden personen zullen in Roemenië worden vervolgd.

 

Het internationale onderzoek gaat verder naar andere verspreiders en de uiteindelijke makers van de CTB-Locker ransomware.

 

Achtergrond CTB-Locker
CTB-locker werd voor het eerst in 2014 gezien en was een van de eerste ransomware-families die Tor gebruikte om de Command en Control-infrastructuur te verbergen. Het virus richtte zich op bijna alle versies van Microsoft Windows. Eenmaal geïnfecteerd werden alle persoonlijke bestanden van de slachtoffers op de computer door de criminelen versleuteld. De criminelen persten de slachtoffers vervolgens af om hun bestanden tegen betaling terug te krijgen. Volgens computer beveiligingsbedrijf McAfee was CTB-Locker in 2016 de nummer één ransomware- familie die slachtoffers over de hele wereld heeft gemaakt. CTB-Locker stond in 2015 al reeds in de top 10 van de ransomware-families.

 

Voorkomen is beter dan genezen
De politie doet wereldwijd onderzoek naar diverse soorten ransomware en de criminelen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding hiervan. Ondanks deze inspanningen is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Voorkom dat u zelf slachtoffer wordt en kijk voor preventietips en decryptietools op www.nomoreransom.org. Bent u wel slachtoffer geworden, betaal dan niet, maar doe aangifte bij de politie.

Gerichte politie acties tegen illegaal vuurwerk leveren resultaat op

Gemaakt: Woensdag, 20 december 2017 19:05

DOETINCHEM - Politieteam Achterhoek West is op dit moment bezig met gerichte acties tegen de handel in illegaal vuurwerk. Dit leverde de afgelopen dagen mooie resultaten op. In totaal namen agenten meer dan 1.000 kilo zwaar en illegaal vuurwerk in beslag.


De politie heeft begin december ruim 40 kilo vuurwerk in een woning aan De Ketting in Doetinchem aangetroffen en in beslaggenomen. De politie had een tip van hun collega's Hengelo (OV) binnengekregen over de vermoedelijke aanwezigheid van vuurwerk in de woning. Agenten troffen na een zoeking onder meer Cobra's, nitraten en mortier shells aan op zolder in dozen.

 

Op woensdagmiddag 20 december werd er naar aanleiding van een lopend onderzoek nader onderzoek gedaan aan de Pluimdijk te Zelhem. In totaal nam de politie voor 500 kg aan zwaar en illegaal vuurwerk in beslag. Het vuurwerk was verstopt op een erf waar ook lanceerinstallaties werden aangetroffen. Enkele dagen daarvoor werd er aan de Kampweg in Zelhem ook voor 500 kg aan zwaar en illegaal vuurwerk in beslaggenomen.

 

Levensgevaarlijk
Illegaal zwaar vuurwerk is levensgevaarlijk voor inwoners, hulpdiensten en de politie. Uit onderzoek blijkt dat illegaal vuurwerk in veel gevallen zo krachtig is, dat die te vergelijken is met de kracht van een aanvalsgranaat. Illegaal vuurwerk veroorzaakt elk jaar ernstige brandschade en veel ongelukken. Het vervoer over de weg en de opslag ervan in de woonomgeving creëert grote veiligheidsrisico's. Bovendien zien we dat er elk jaar geweldsincidenten tegen politiemensen plaatsvinden, waarbij vuurwerk een rol speelt. Criminelen verdienen grof geld met de handel in illegaal vuurwerk. Politie en OM spannen zich om al deze redenen onverminderd in om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden. Voor de handel in illegaal vuurwerk worden door het Openbaar Ministerie zware straffen geëist. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding variërend van een fikse boete tot een gevangenisstraf.

 

Informatie? Bel de politie!
Vermoedt u dat iemand in uw omgeving illegaal vuurwerk bezit of verhandelt of heeft u andere informatie over bezit van/handel in illegaal vuurwerk? Bel dan de politie op 0900 8844 of meld anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.

Zwaar en illegaal vuurwerk van zolderkamer gehaald

Gemaakt: Vrijdag, 22 december 2017 17:49

DREMPT - Op de Gildeweg in Drempt is vrijdagochtend op de zolder van een tussenwoning een grote hoeveelheid zwaar en illegaal vuurwerk gevonden. De partij is in beslag genomen. De eigenaar van het vuurwerk is een 18-jarige bewoner.


Het politieteam Achterhoek West kwam deze illegale partij vuurwerk op het spoor tijdens een lopend onderzoek. Het vermoeden bestond dat er meerdere kilo's lagen opgeslagen middenin een woonwijk.


Na overleg met de officier van justitie bracht de politie vrijdagochtend een bezoek aan de woning. Tijdens de doorzoeking troffen de agenten op zolder meerdere pakketten met daarin illegaal vuurwerk aan, onder andere:
- 11 Cobra's
- 3 Lawine pijlen
- 10 Vlinders
- 70 Mortier shells
- Diverse soorten Nitraten
- Diverse soorten ander zwaar knalvuurwerk

 

Alle pakketten en bijbehorende attributen zijn in beslag genomen.

Dode bij frontale aanrijding in Barchem

Gemaakt: Dinsdag, 26 december 2017 18:19

BARCHEM - Dinsdagmiddag rond 16.50 uur vond op de Ruurloseweg (N312) onder Barchem een frontale aanrijding plaats tussen twee personenauto's. De hulpverleningsdiensten politie, ambulance en brandweer rukten uit en ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Eén vrouwelijke bijrijdster overleed, twee personen raakten gewond.

 

In beide auto's zaten twee personen. Toen de hulpdiensten arriveerden werden de slachtoffers al geholpen door omstanders. Ambulancepersoneel en traumateam verleenden ter plekke medische zorg. Voor een 71-jarige vrouw uit Ruurlo mocht hulp niet meer baten, zij overleed ter plekke aan haar verwondingen.

 

De bestuurder van de auto waarin zij zat, van 72 jaar uit Ruurlo, is met vermoedelijk een gebroken been overgebracht naar een ziekenhuis in Winterswijk. Een 22-jarige bijrijdster uit Barchem in de andere auto is gewond aan haar hoofd naar een ziekenhuis in Enschede vervoerd. De bestuurder van die auto, een 26-jarige inwoner van Ruurlo, is nagekeken in de ambulance.

 

De 72-jarige bestuurder reed over de Ruurloseweg vanuit de richting Barchem in de richting van Ruurlo en de 26-jarige bestuurder ging over dezelfde weg richting Barchem. Zover nu bekend is de 26-jarige man vermoedelijk op de andere weghelft terecht gekomen. De 72-jarige kon niet meer uitwijken waarop een frontale aanrijding ontstond.

 

Agenten hebben de 26-jarige als verdachte gehoord. Het onderzoek naar de toedracht is nog gaande.

Afnemers zwaar vuurwerk in beeld in vervolgonderzoek na grote vuurwerkvondst

Gemaakt: Donderdag, 28 december 2017 16:46

OOST-NEDERLAND - In een onderzoek naar illegale vuurwerkhandel ontdekte de politie eind november 2600 kg illegaal vuurwerk in een woning in Hengelo. Deze vondst was aanleiding tot verder onderzoek. Op 18 adressen in Nederland zijn de afgelopen weken doorzoekingen gedaan. Hierbij is opnieuw zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen.

 

Doel van deze inzet van de politie is om de hele keten van zwaar illegaal vuurwerk aan te pakken omdat het de bron van veel overlast bij burgers, vernielingen en ernstig letsel. Daarnaast zorgt de opslag in woonwijken voor levensgevaarlijke situaties voor mensen die er niets mee te maken hebben.

 

Het onderzoek naar de handel en de afnemers werd gecoördineerd door het milieuteam van de politie eenheid Oost-Nederland. Na de inbeslagname van de 2600 kg vuurwerk werd de woning doorzocht en werd gelijk een vervolgonderzoek opgestart naar mogelijke afnemers. Dat leidde tot een vervolg en inzicht in een netwerk van vermoedelijke klanten van de verdachte. In samenwerking met lokale politieteams in Nederland werden 18 adressen door de politie doorzocht. Dit gebeurde onder andere in de gemeenten Zwartewaterland, Doetinchem, Gennep en Emmen. Op 11 van die 18 adressen is de afgelopen weken illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. De omvang van deze vondsten varieert van één tot 100 kg. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er basis van dit onderzoek nog meer adressen worden doorzocht door de politie.

Gevaarlijke medicijnen verloren in de wijk Overstegen

Gemaakt: Vrijdag, 29 december 2017 16:02

DOETINCHEM - Op 29 december 2017 zijn er in de wijk Overstegen in Doetinchem gevaarlijke medicijnen verloren. Het betreft een losse witte strip met daarin 9 of 10 pillen. Dit medicijn is zeer gevaarlijk voor kinderen!

 

Mocht u deze strip aantreffen dan kunt u contact opnemen met de politie Doetinchem via het nummer 0900-8844.

3 en 6 januari: inleveren kerstbomen en vuurwerkafval

Gemaakt: Vrijdag, 29 december 2017 17:47

DOETINCHEM - Op 3 januari kun je bij verschillende inleverpunten in de gemeente Doetinchem vuurwerkafval inleveren. Op 6 januari kun je kerstbomen inleveren. Daarmee help je om de straat schoon te houden, verdien je een leuk extraatje en maak je kans op één van de 50 bioscoopbonnen!

 

Vuurwerkafval
Jaarlijks belandt er enorm veel vuurwerkafval op straat. Deze vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we ze samen opruimen. Hiermee voorkomen we ook dat vuurwerk dat niet is afgegaan gevonden kan worden door kinderen. Door op te ruimen zorgen we voor een schone en veilige omgeving en een goede sfeer in de buurt.

 

Nieuwjaarsvegen
Op 1 januari om 12.00 uur 's middags gaan we in de gemeente Doetinchem Nieuwjaarsvegen. Gezellig met je buren, of met familie en vrienden die na je oudejaarsfeestje zijn blijven plakken. Want vele handen maken licht werk. En dat is wel zo prettig, zo kort na het feestgedruis. Het vuurwerkafval dat wij inzamelen gaat bij het restafval en wordt middels verbranding omgezet in duurzame energie.

 

Opruimtips:

• maak vuurwerkafval eerst nat voor het opruimen;

• steek nooit blindgangers en beschadigd vuurwerk opnieuw af;

• dompel afgestoken vuurwerk én blindgangers onder in een emmer water;

• verzamel zo snel mogelijk na het afsteken het vuurwerk.

 

Voor het verzamelen van het vuurwerkafval kun je onze speciale vuurwerkzakken gebruiken. Deze zijn op meerdere plekken te krijgen: het stadhuis, Buha (havenstraat 80), winkels waar vuurwerk verkocht wordt en wijk- en buurtcentra. Je mag natuurlijk ook je eigen vuilniszakken gebruiken.

 

Inleveren
Meedoen met Nieuwjaarsvegen is niet alleen een heel goed voornemen voor 2018, je kunt er ook nog eens een leuk extraatje mee verdienen én mooie prijzen mee winnen. Op woensdag 3 januari kun je de gevulde vuurwerkzakken afgeven bij de inleverpunten die verderop in dit artikel vermeld zijn. Voor elke volle zak vuurwerkafval (60 liter) ontvang je €1,- en een lootje waarmee kans maakt op één van de 50 bioscoopbonnen die we verloten.

 

Kerstbomen inleveren
Ook kerstbomen kun je na de feestdagen inleveren. Op zaterdag 6 januari staan onze medewerkers bij 10 inleverpunten klaar om je boom in ontvangst te nemen. Per boom ontvang je €0,50. Ook hierbij ontvang een lootje waarmee kans maakt op een bioscoopbon. Die dag zullen er zoals ieder jaar ook diverse verenigingen en groepjes kinderen druk in de weer zijn met het inzamelen van kerstbomen. Je kunt je boom ook aan hen meegeven.

 

Daarnaast mogen inwoners van de gemeente Doetinchem de gehele maand januari hun kerstboom gratis afgeven bij het Buha brengpunt aan de Havenstraat 80 in Doetinchem. Kerstbomen mogen ook in de container voor GFT en etensresten (groen), mits de deksel nog dicht kan.

 

De kerstbomen gaan naar een bedrijf dat de kerstbomen versnippert en composteert. We vragen je daarom om de kerstboom te ontdoen van bijvoorbeeld slingers, haakjes, engelenhaar, potten, houten kruizen e.d. Ook vragen we je de kerstboom in een hanteerbare vorm aan te leveren. Bomen van meer dan 2.5 meter kunnen in stukken van ongeveer een meter gezaagd worden aangeleverd.

 

Loterij
Bij inlevering van elke kerstboom of zak vuurwerkafval ontvang je een lootje waarmee je kans maakt op één van de 50 bioscoopbonnen die we verloten. Vanaf maandag 8 januari kun je zien of je gewonnen hebt op www.buha.nl en op de Facebookpagina van Buha. Op woensdag 10 januari staat de uitslag op de gemeentepagina in huis-aan-huisblad Doetinchems Vizier.

 

Speeltuinvereniging Schöneveld
Je kunt het verdiende geld ook doneren aan speeltuinvereniging Schöneveld. Deze vereniging beheert een drukbezochte speeltuin in de wijk Schöneveld, Kinderen uit de hele gemeente kunnen hier naar hartenlust spelen. Voor het beheer en onderhoud is uiteraard geld nodig. Buha verdubbelt het bedrag, dat aan de speeltuinvereniging gegeven wordt. Bij alle inleverpunten komt een collectebus voor de speeltuinvereniging te staan.

 

Vragen?
Heb je nog vragen? Dan kun je bellen met ons Meldpunt op telefoonnummer (0314) 377 444 of een e-mailtje sturen naar meldpunt@buha.nl.

Jeugdige vandalen steken auto in brand aan de Toscane

Gemaakt: Zaterdag, 30 december 2017 17:26

DOETINCHEM - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag drie jongens uit Doetinchem in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar in diezelfde plaats aangehouden. Zij worden verdacht van brandstichting en\of openlijke geweldpleging. Dankzij een alerte buurtbewoner kon erger worden voorkomen.

 

Een buurtbewoner zag dat een auto die geparkeerd stond aan de Toscane in Doetinchem in brand stond. De buurtbewoner had ook een groepje jongeren gezien. De getuige bedacht zich geen moment en liep naar de woning van de eigenaar van de auto. Die wist, de toen nog kleine brand bij zijn auto snel te doven, stapte in zijn auto en ging op zoek naar de jongens. Op de Oude Kilderseweg trof hij enkele jongeren aan die voldeden aan het signalement dat door de getuige was doorgegeven.

 

Hij pakte er één vast waarop de anderen er vandoor gingen. Inmiddels was een eerste politie-eenheid ter plaatse die de verdachte van hem overnam. Een andere agent ging met de gedupeerde mee naar zijn woning om daar de aangifte op te nemen. Andere eenheden waren op zoek naar de andere verdachten. Die werden uiteindelijk in de Bosstraat aangehouden. Vandaag zal het onderzoek worden voortgezet.

Vuurwerkafval en regen zorgt voor puinhoop in de straten

Gemaakt: Maandag, 01 januari 2018 18:21

Vuurwerk hoort voor veel mensen bij oud en nieuw. Het afsteken van vuurwerk veroorzaakt wel milieuvervuiling: fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water. 

 

Elk jaar zijn er meer dan 800 vrachtauto's nodig om al het afval van vuurwerk op te ruimen. Dat afval is hoofdzakelijk karton en papier, met de nodige onverbrande zware metalen erin. Het is belangrijk dat al het afval snel wordt opgeruimd, zodat de metaalresten niet kunnen uitspoelen naar de bodem en het oppervlaktewater. Vuurwerkresten kunnen bij het huishoudelijk afval.

 

Dit is belangrijk als je veilig en effectief vuurwerkafval op wil ruimen:

  • Verzamel gelijk na het afsteken het vuurwerk of doe dit zo vroeg mogelijk op nieuwjaarsdag.
  • Probeer beschadigd vuurwerk of 'weigeraars' niet opnieuw af te steken.
  • Maak vuurwerkresten nat om ze onschadelijk te maken. Dompel ze bijvoorbeeld onder in een emmer water.
  • Veeg vuurwerkresten daarna bij elkaar met een bezem.
  • Doe het vuurwerkafval in een stevige (plastic) zak. Dit kan daarna bij het restafval.

 

In sommige gemeenten krijg je zelfs betaald voor je vuurwerkafval. In de gemeente Harderwijk krijg je 1 euro per zak.

Overleden persoon aangetroffen in Eibergen

Gemaakt: Dinsdag, 02 januari 2018 17:08

EIBERGEN - Langs de Berkel aan de Brinkweg in Eibergen is dinsdag 2 januari in de middag een lichaam aangetroffen. De politie heeft de omgeving afgezet en doet onderzoek.

 

Vooralsnog kan een misdrijf niet uit worden gesloten. De Berkel komt iets verder vanuit Duitsland Nederland binnen. De Berkel loopt stroomafwaarts richting Eibergen. De vindplaats is tussen Rekken en Eibergen. Over de doodsoorzaak, nationaliteit en die identiteit kon de politie nog geen mededelingen doen.

Politie op zoek naar identiteit dode man Eibergen

Gemaakt: Dinsdag, 02 januari 2018 22:21

EIBERGEN - In de Berkel bij Eibergen is dinsdagmiddag een dode man aangetroffen, dat gebeurde rond 13.50 uur. De politie doet onderzoek naar de identiteit van de man en of er sprake is van een misdrijf.

 

Mocht u in de omgeving van Rekken buitengebied richting Duitse grens een onbeheerd voertuig of fiets zien staan, dan hoort de politie dit graag.

 

De politie is op zoek naar de identiteit van een blanke man, 1.80 meter lang, donker blond/bruin kort haar met fors postuur. Hij droeg een wit/blauw geblokte blouse, donker blauwe spijkerbroek van het merk Lee, zilveren analoge horloge merk Jacques Lemans met leren bandje en zwarte adidas sportschoenen maat 43 1/2.

 

Weet u wie dit kan zijn of vermist u iemand neem dan contact met ons op via 0900-8844.

 

Zie ook:

Medewerker zwembad Lochem overleden na ongeluk in container

Gemaakt: Dinsdag, 09 januari 2018 17:13

LOCHEM - De brandweer heeft in Lochem dinsdagmiddag twee mensen uit een zeecontainer gered. Eén van hen is er ernstig aan toe. Beide mannen zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

 

Volgens de veiligheidsregio waren ze onwel geworden toen ze in de container bij zwem- en sportcentrum De Beemd pelletkorrels aan het uitladen waren. Het centrum maakt gebruik van pelletkachels. Wat er is misgegaan, wordt onderzocht.

 

De brandweer heeft de container opengebroken. Een derde persoon stond volgens de veiligheidsregio buiten de container.

 

Update

Voor een van de twee opgesloten personen kwam de hulp te laat. De arbeidsinspectie is een onderzoek gestart om te achterhalen wat er is misgegaan. Burgemeester van de gemeente Lochem, Sebastiaan van 't Erve, meldt aangeslagen te zijn door het incident en dat zijn gedachten uit gaan naar de nabestaanden van het overleden slachtoffer. Ook is hij in contact met de overige medewerkers en het bestuur van het sportcentrum om hen bij te staan.

 

Het sportcomplex, welke eerst open bleef, is gesloten. Onbekend is wanneer deze weer open gaat.

Kentekenplaten gestolen van geparkeerde auto

Gemaakt: Woensdag, 10 januari 2018 20:04

DOETINCHEM - Tussen zondag 7 januari 2018, 15.00 uur, en woensdag 10 januari 2018, 14.30 uur, zijn er kentekenplaten van een auto ontvreemd. De auto stond geparkeerd in een parkeervak, tegenover de bibliotheek, aan de Havenstraat in Doetinchem.

 

Heeft u wat verdachts gezien of gehoord neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Ik heb een Nefit cv-ketel: wat nu?

Gemaakt: Donderdag, 11 januari 2018 00:12

Afgelopen dagen verschenen in de media berichten over mankementen aan Nefit cv-ketels van het type Topline, die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009. Door een niet goed werkend onderdeel zou er een verhoogd risico zijn op brand en op koolmonoxidevergiftiging (CO), blijkt uit een onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.

 

Nefit heeft in februari 2017 gemeld dat een onderdeel van de betreffende cv-ketels vervangen moet worden in verband met brandgevaar. Eigenaren van deze ketels en installateurs zijn hierover geïnformeerd. De onderzoekers die in opdracht van RTL Nieuws het onderzoek hebben uitgevoerd, geven aan dat hiermee het probleem niet verholpen zou zijn. Nefit heeft aangekondigd dat ze onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de Nefit Topline cv-ketels. Heb je een Nefit Topline cv-ketel uit het jaar 2006 t/m 2009 en twijfel je over de veiligheid van de ketel, neem dan contact op met Nefit of met uw installateur.

 

Hang een CO-melder op
Elke (moderne) cv-ketel kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Bijvoorbeeld als deze niet goed is afgesteld of bij een defect aan het rookgas afvoerkanaal. Laat daarom de ketel jaarlijks controleren en onderhouden door een erkend installateur. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel hangt en plaats een koolmonoxidemelder. Geef de sluipmoordenaar CO geen kans in jouw huis!

 

Meer informatie over koolmonoxide lees je hier.

Politiechef wil meer aandacht voor drugsdumpingen

Gemaakt: Donderdag, 11 januari 2018 17:04

OOST NEDERLAND - "Ik ben blij met de dalende criminaliteit en eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. We hielden er vorig ernstig rekening mee dat dit aantal zou gaan stijgen, maar ik blij dat er dit jaar minder slachtoffers zijn". Oscar Dros, politiechef Oost-Nederland, blikt terug op 2017. "Zeker het aantal woninginbraken is zeer fors gedaald (met bijna een kwart) en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn".


Een tevreden mens dus?

 

"Tot op zekere hoogte, want er zijn ontwikkelingen die me zorgen baren en waar we als politie stevig mee aan de slag moeten".

 

Dros wijst op de criminaliteit op het wereldwijde web. "Daar gebeurt heel veel, meer dan me lief is en waarschijnlijk ook meer dan wij weten. Ik ben daar echt nieuwsgierig naar. We zijn een organisatie die in staat is gebleken om de traditionele criminaliteit aan te pakken, maar nu zullen we ons moeten bewijzen op cybergebied. En dat gaan we doen ook. We hebben specialisten in dienst maar ik denk ook dat de kennis en vaardigheden van politiemensen door deze ontwikkeling zal veranderen."

 

In het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de vermeende afwezigheid van de politie op het platteland waardoor bijvoorbeeld de productie van drugs en het dumpen van afval fors kon toenemen. Was dat terecht?

 

Oscar Dros: "Nou, er ontstond zelfs een beeld dat het hier een luilekkerland van criminelen is, en daar ga ik zeker niet in mee. Maar ik vind wel dat we als politie extra gas moeten geven. We zijn dit jaar vooral in het zuidelijke deel van Gelderland geconfronteerd met een toenemend aantal drugsdumpingen. Daar moeten we echt scherp op zijn. Het gaat namelijk niet alleen om vervuiling, maar die vaten zijn visitekaartjes van akelige criminele netwerken.

 

Vergis je niet: die criminelen maken zich vaak niet alleen schuldig aan de productie van drugs maar ook aan andere delicten, zoals geweld. Elk signaal van hun activiteit moeten we serieus nemen en oppakken omdat het onze samenleving ondermijnt en in gevaar brengt. We hebben het namelijk wel over de productie van harddrugs in ruimtes met groot explosiegevaar. Maar denk ook ons drinkwater dat door nietsontziende criminelen wordt vervuild. Dat maakt hen niets uit, het gaat ze niet om uw gezondheid maar om hun portemonnee".

In de media lees je vooral dat die drugsdumpingen in het zuiden van Nederland plaatsvinden.

 

De politiechef: "Dat was ook lange tijd zo, maar we zijn niet naïef. In 2015 waren er nog minder dan twintig illegale lozingen in onze eenheid, het jaar daarop verdrievoudigde dat en ook in 2017 was er weer een stijging. Dat is echt zorgelijk. Ik moet nuchter vaststellen dat het aantal aangetroffen vaten in Gelderland dat van Limburg inmiddels overstijgt. We zitten in de top 3 gekomen en dat is heel snel gegaan".

 

Misschien dat dat komt omdat in Zuid-Nederland er meer aandacht voor is?

 

Oscar Dros: "Dat zou betekenen dat het aantal dumpingen in Zuid-Nederland daalt en dat lijkt niet het geval; er is dan ook sprake van een olievlekwerking. Deze maand presenteren we als Nederlandse politie de exacte cijfers, maar de eerste voorlopige cijfers wijzen op een uitbreiding van het probleem en niet van een verschuiving. Dat maakt het niet minder ernstig; we gaan er volop tegenaan. Niet alleen, maar met andere overheden en de burgers."

 

Hoe dan?

 

Oscar Dros: "In 2018 wordt elk vat dat word aangetroffen, onder zocht. Het doel moet dus niet zijn dat de rommel zo snel mogelijk wordt opgeruimd en vernietigd, maar dat het eerst goed wordt onderzocht. Als het ook maar enigszins er op lijkt dat het vat drugsafval bevat, dan gaan we die plek optuigen als een plaats delict. We gaan het gebied dan nauwgezet uitkammen op sporen en die leggen we goed vast. Niet dat dat altijd leidt tot directe opsporing van verdachten (maar we gaan ze natuurlijk ook niet uit de weg) maar het kan wel leiden tot een goed beeld".

 

Gebeurde dat dan nog niet?

 

Oscar Dros: "Nee. Althans: zeker niet altijd .Ik ben daar heel eerlijk in. Ook de politie moet in dit opzicht met andere ogen leren kijken. Een vat is niet zomaar een metalen voorwerp met gif, maar een visitekaartje van een crimineel netwerk. Wijkagenten, de meldkamer, mensen op de surveillance, de leiding.... We zullen onze bakens echt moeten verzetten en erkennen dat drugsdumpingen de hoogste prioriteit verdient".

 

U heeft het over kijken en onderzoeken, maar dat is nog geen bestrijden.

 

De politiechef Oost-Nederland: "Laat criminelen zich geen illusies maken: wij weten nu al ontzettend veel, ook over criminele netwerken die hierachter zitten. Wij kennen voor een belangrijk de structuur en we weten vrij precies wie de sleutelfiguren zijn. We willen slimme recherche-onderzoeken hebben, die door chirurgische ingrepen kaartenhuizen kunnen laten instorten. We leren veel van onze collega's in andere eenheden (bijvoorbeeld Zuid-Nederland) en we weten dat deze tactiek echt goed werkt.

 

Overigens wil ik ook enkele burgers bedanken die met goede informatie ons naar drugslaboratoria leidden en die we vervolgens samen met de Landelijke Eenheid ontmantelden. Noordijk, Lunteren... het zijn maar enkele voorbeelden van hoe we met burgers hebben samengewerkt.

 

Dat geeft me hoop: in de samenleving is er een grote drive om de politie te helpen, om het onzichtbare zichtbaar te maken. Dat wijst er op dat we echte bondgenoten hebben; een bemoedigende gedachte lijkt me."

Heeft u ook een e-mail gekregen die afkomstig lijkt van Facebook?

Gemaakt: Vrijdag, 12 januari 2018 02:00

Heeft u ook een e-mail gekregen die afkomstig lijkt van Facebook? Let dan op, want er zijn valse mails in omloop.

 

In dit geval wordt de indruk gewekt dat de gebruiker zijn e-mailadres gewijzigd heeft. Als de gebruiker dat niet gedaan heeft, dient hij op een link te klikken. Zogenaamd moet hij in actie komen om zijn account te beveiligen. De e-mail lijkt een originele veiligheidswaarschuwing die Facebook in werkelijkheid ook stuurt, maar dat is het niet.

 

Advies
Negeer deze e-mail, deze is nep. Klik nooit zomaar op een link, maar controleer deze altijd even door er met uw muis boven te hangen. In dit geval hebben oplichters hun best gedaan het webadres achter de link betrouwbaar te laten lijken. In plaats van Facebook.com begint deze met Fazeboock.comyr... . Iemand die niet goed kijkt kan denken dat het om een originele link gaat.

 

Bron: Fraudehelpdesk

Opnieuw onderzoek naar steekincident Weegbreeveld

Gemaakt: Maandag, 15 januari 2018 22:16

DOETINCHEM - De politie doet opnieuw onderzoek naar een steekincident dat op 25 februari 2017 plaatsvond aan het Weegbreeveld in de wijk De Huet. Hierbij raakte een 17-jarige jongen gewond, nadat hij meerdere malen was gestoken. Vanwege zijn verwondingen werd hij ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel en overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens het onderzoek is een 19-jarige verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


Dankzij nieuwe aanwijzingen wordt de zaak opnieuw geopend. Mensen die de politie meer kunnen vertellen over deze zaak, kunnen zich melden via 0900-8844

Fietser twee keer aangereden op de Vossenstraat

Gemaakt: Dinsdag, 16 januari 2018 16:45

DOETINCHEM - Op dinsdagochtend omstreeks 08.10 uur hebben er op de Vossenstraat twee verkeersongevallen plaatsgevonden waarbij een fietser gewond is geraakt.

 

De fietser reed over de Vossenstraat in de richting van de Caenstraat. Ter hoogte van het Kraaienbosje kwam uit tegenovergestelde richting een scooter die hem raakte tijdens het passeren. Hierdoor raakte de fietser uit balans en viel waardoor letsel is ontstaan. De bestuurder van de scooter is doorgereden.

 

Na de val is de fietser weer op zijn fiets gestapt. Maar omdat zijn fiets nauwelijks vooruit kwam werd hij nogmaals aangereden, nu door een achterop komende fietser. De fietser is vervolgens eveneens doorgereden.

 

De politie is op zoek naar getuigen van de twee aanrijdingen en wil graag in contact komen met personen die iets gezien hebben.

Gewonden bij frontale aanrijding op kruising Haareweg

Gemaakt: Woensdag, 17 januari 2018 17:23

DOETINCHEM - Op de kruising Kruisbergseweg met de Haareweg in Doetinchem heeft woensdagmiddag een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenauto's. Beide bestuurders werden voor controle naar een ziekenhuis vervoerd.

 

Het ongeluk gebeurde kort na 13.15 uur en werd aanvankelijk als een autobrand bij de brandweer gemeld. Beide bestuurder waren bij de komst van de brandweer al uit de voertuigen, welke door de brandweer veilig werden gesteld. Omdat er door de aanrijding een flinke hoeveelheid olie op het wegdek is beland, werd deze door de brandweer opgeruimd.

 

Het overige verkeer had de nodige hinder van het ongeval en moest een alternatieve route zoeken. Beide voertuigen moesten worden afgesleept.

KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten

Gemaakt: Woensdag, 17 januari 2018 17:34

REGIO - Het KNMI heeft voor donderdag in Gelderland code oranje afgekondigd vanwege zeer zware windstoten. De snelheden van die windstoten kunnen oplopen tot 100-120 kilometer per uur.

 

In de ochtend en de eerste helft van de middag zijn zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur mogelijk. Daarna kan het echt los gaan, met windstoten tussen de 100 en 120 kilometer per uur. Vanaf 14.00 uur neemt de wind sterk in kracht af.

 

De NS heeft al aangekondigd een aangepaste dienstregeling te rijden. Zo rijden er minder sprinters en intercity's op een flink aantal trajecten.

Dodelijke en zeer besmettelijke kattenzieke opgedoken

Gemaakt: Woensdag, 17 januari 2018 21:14

NEDERLAND - In het Huisdierenziekenhuis in Honselersdijk is de kattenziekte vastgesteld bij een Britse korthaar. Katteneigenaren moeten oppassen voor deze dodelijke en zeer besmettelijke ziekte.

 

Dat bevestigt het Huisdierenziekenhuis tegen het AD. Het gaat om een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte in het maag-darmstelsel, veroorzaakt door het Parvo-virus. In veel gevallen leidt besmetting tot het laten inslapen van het dier.

 

Dat de ziekte is gevonden in de regio Den Haag, is volgens het ziekenhuis zorgelijk, maar zolang de dieren als kitten zijn ingeënt, is er niets aan de hand. Je kat binnen houden, geeft voor katten die niet zijn gevaccineerd geen 100% zekerheid. Het baasje kan de ziekte van buiten mee naar binnen nemen.

 

In de regio Den Haag zou vijf jaar geleden voor het laatst de ziekte zijn vastgesteld.

Airbags en navigatiesysteem gestolen uit auto's op De Huet

Gemaakt: Vrijdag, 19 januari 2018 16:47

DOETINCHEM - Woensdagnacht is op De Huet in 3 auto's ingebroken, Korianderveld, Gerstdreef en Tijmveld. Het ging om een VW Polo, een Golf en en Seat Ibiza.

 

Er zijn stuur airbags gestolen en bij 2 auto's het navigatie systeem. Bij één auto schade aan portierslot.

 

Heeft u iets verdachts gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Meldkamers vinden dat locatieherkenning beller gebruikt moet worden

Gemaakt: Zaterdag, 20 januari 2018 21:23

Nederland loopt achter met de techniek die de locatie herkent van mensen die noodnummer 112 bellen. Met die waarschuwing komt het Europese netwerk van alarmcentrales.

 

In Nederland omringende landen kunnen hulpdiensten via gegevens van een mobieltje traceren waar een beller zich bevindt.

 

Het is technisch goed mogelijk om de precieze locatie te zien van iemands mobieltje, maar volgens RTL Nieuws wordt daar in Nederland nog geen gebruik van gemaakt.

 

Wie naar 112 belt moet nu zelf zijn locatie doorgeven en als dat niet lukt, dan wordt de plek van de beller achterhaald aan de hand van de zendmast die het dichtst bij staat. Maar daarmee weten de hulpdiensten nog niet de exacte locatie van de melder. Dat is nog altijd een gebied van een paar vierkante kilometers groot.

 

Een vrouw die in december in Friesland door gladheid met haar auto in het Prinses Margrietkanaal terechtkwam, deed een noodoproep met haar telefoon. ''Ze heeft een gesprek gehad met de meldkamer 112'', aldus haar oom. ''Daarin gaf ze aan niet uit de auto te kunnen komen.'' Ondanks de melding werd de wagen pas anderhalf uur later gevonden. De vrouw was toen al overleden.

 

Implementatie is 'heel makkelijk'
Uit interne mailtjes van de Nationale Politie in handen van RTL Nieuws blijkt dat zelfs mensen die belast zijn met de uitvoering van 112 in de meldkamer, gefrustreerd zijn over de traagheid waarmee Nederland omgaat met de implementatie van directe locatieherkenning. "De situatie is nogal vaag wat betreft de uitvoering van 112 binnen de Nationale Politie. (...) Het AML-project gaat allemaal erg langzaam."

 

RTL meldt dat volgens de politie het komende half jaar een beslissing wordt genomen over het gebruiken van de techniek die het mogelijk maakt om de exactie locatie van de melder te bepalen, maar dat het nog niet bekend is wanneer die zou werken.